Prima pagină » Economic Local » Primăria comunei Butea, din județul Iași, modernizează un drum cu un milion de euro, fonduri europene
Primăria comunei Butea, din județul Iași, modernizează un drum cu un milion de euro, fonduri europene

Primăria comunei Butea, din județul Iași, modernizează un drum cu un milion de euro, fonduri europene

24 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Primăria comunei Butea, din județul Iași, modernizează un drum de exploatare agricolă cu fonduri europene în valoare de un milion de euro. Primul raport de selecție pentru submăsura 4.3 a fost publicat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR)

Una dintre administrațiile locale din Iași care va primi fonduri europene de la AFIR este Primăria comunei Butea, județul Iași, ce modernizează un drum de exploatare agricolă cu un milion de euro. Primăriile din județ au depus proiecte în valoare de 10 milioane de euro pentru modernizarea drumurilor locale cu ajutorul fondurilor nerambursabile. Interesul din partea primarilor din toată țara a fost ridicat, astfel că fondurile alocate submăsurii 4.3 – Infrastructura de acces agricolă – au fost epuizate înainte de termen.

Cererile depuse în submăsura 4.3 – Infrastructura de acces agricolă – sunt analizate de specialiștii în fonduri europene, iar în luna februarie 2022 va fi publicat al doilea raport de selecție a dosarelor eligibile la finanțare. Autoritățile locale pot să acceseze un milion de euro pentru fiecare investiție.

Primăria comunei Butea, din județul Iași, care modernizează un drum cu un milion de euro, este printre primele beneficiare de fonduri europene

Fondurile sunt alocate pentru investiții în construcția, extinderea și / sau modernizarea drumurilor de acces agricole către ferme (căi de acces din afara exploatațiilor agricole). O condiție pentru a putea primi finanțarea este ca investiția să fie racordată la un drum existent. De asemenea, solicitanții trebuie să facă dovada proprietății sau a dreptului de administrare a terenului pe care se realizează investiția. Primăriile din toată țara au depus 161 de proiecte în valoare de 156 de milioane de euro, cu 50 de milioane mai mult față de suma alocată acestei sesiuni de finanțare deschisă în anul 2021.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, faptul că Primăria Cristești, din Iași, care a obținut fonduri europene în valoare de 1,6 milioane de lei de la AFIR, în anul 2013, a returnat banii primiți. Din cauză că nu a reușit să implementeze proiectul la timp, unitatea administrativ-teritorială a solicitat rezilierea contractului și a returnat banii încasați de la AFIR.

Se pot cere bani de la AFIR și pentru înființarea unor livezi

Ieșenii care vor să înființeze livezi, cu fonduri europene, mai pot depune proiecte pe site-ul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Sesiunea de depunere a proiectelor în submăsura 4.2a – Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol – a fost prelungită până la 14 februarie 2022. Fondurile alocate acestei sesiuni de finanțare sunt în valoare de 30 de milioane de euro. Până în prezent au fost depuse 19 proiecte în valoare de 10 milioane de euro, din toată țara, însă niciunul din Iași. Beneficiarii care pot solicita sprijin nerambursabil prin această submăsură sunt întreprinderile micro, mici, mijlocii și mari, definite conform legislației naționale în vigoare.

Ieșenii pot obține 250.000 de euro, fonduri europene de la AFIR, pentru promovarea afacerilor, doar dacă au proiecte eligibile la finanțare. Unul dintre proiectele finanțate cu fonduri europene este cel al Primăriei Butea, din Iași, care modernizează un drum agricol cu un milion de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *