Prima pagină » Local » Primăria cheltuie 5 milioane de dolari pentru un mega eveniment pe stadionul din Copou! Peste 3.500 de participanți sunt așteptați la Campionatul Mondial de jocuri pe calculator din Iași, în 2023. Iată toate detaliile competiției – LIVE VIDEO
Primăria cheltuie 5 milioane de dolari pentru un mega eveniment pe stadionul din Copou! Peste 3.500 de participanți sunt așteptați la Campionatul Mondial de jocuri pe calculator din Iași, în 2023. Iată toate detaliile competiției - LIVE VIDEO

Primăria cheltuie 5 milioane de dolari pentru un mega eveniment pe stadionul din Copou! Peste 3.500 de participanți sunt așteptați la Campionatul Mondial de jocuri pe calculator din Iași, în 2023. Iată toate detaliile competiției – LIVE VIDEO

17 nov. 2021, 10:00,
Vlad Rotaru în Local

Primăria Iași va organiza în cursul anului 2023 o ediție a Campionatului Mondial de DOTA, FIFA sau CS: GO, eveniment ce va avea loc pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou. Pentru acest eveniment dedicat pasionaților de jocuri pe calculator, municipalitatea va cheltui circa 5 milioane de dolari

Consiliul Local va dezbate în cadrul unei ședințe extraordinare, în cursul zilei de miercuri, 17 noiembrie 2021, un proiect legat de organizarea unei ediții a Campionatului Mondial Internațional Esports Federation (IESF) în Iași, în 2023, competiție care reunește cei mai buni jucători din lume la sporturile electronice. În calcul sunt luate cele mai cunoscute jocuri pe calculator, precum DOTA (Defense of the Ancients), FIFA, Counter Strike: Global Offesive (CS:GO) sau League of Legends (LOL). Competiția se va desfășura pe arena „Emil Alexandrescu” din cartierul Copou, în o serie de condiții speciale, dedicate unui asemenea eveniment de anvergură internațională. Evenimentul se va întinde pe o perioadă de 10 zile în municipiul Iași. Campionatul Mondial din 2021 va avea loc în această perioadă în localitatea Eilat din Israel, iar ediția următoare în Busan, Coreea de Sud.

Investiție de 5 milioane de dolari pentru Campionatul Mondial de jocuri pe calculator

Pentru organizarea evenimentului în condiții normale, municipalitatea va proteja gazonul de pe stadionul din Copou cu o pergolă. De asemenea, va fi instalat un cort imens, unde va avea loc competiția destinată pasionaților de jocuri pe calculator. La Iași sunt așteptați peste 3.500 de gameri (jucători) de DOTA, FIFA sau CS: GO, din 100 de țări de pe întreg mapamondul. La stadion vor mai fi instalate și câteva ecrane imense pentru spectatori. În plus, alte ecrane vor fi instalate și în unele zone din municipiul Iași. Pentru acest eveniment, municipalitatea intenționează să aloce 5 milioane de dolari. Suma ar urma să fie recuperată din sponsorizări, drepturi de televizare. Ulterior, sumele strânse din organizarea evenimentului vor fi împărțite între bugetul local și Federația Internațională Esports.

„Inițiativa organizării Campionatului Mondial IESF, la Iași, în anul 2023, presupune, pe lângă alte beneficii, o expunere substanțială pe plan internațional a orașului. Timp de aproximativ 10 zile, mii de participanți vor lua parte la acest eveniment în oraș, iar spectatorii care vor urmări de la distanță evenimentul vor fi de ordinul milioanelor, conform datelor de la edițiile anterioare”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi discutat de Consiliul Local Iași.

Cum va arăta Campionatul Mondial de jocuri pe calculator Iași 2023?

Competiția va fi gestionată de Clubul Sportiv Municipal Iași 2020 în vreme ce Primăria Iași va deveni partener al evenimentului desfășurat pe stadionul „Emil Alexandrescu” din Copou.

„Sportul electronic este termenul care definește acțiunea de a practica la un nivel competițional și profesionist jocuri pe calculator. În prezent, e-sportul românesc a început să progreseze cu ajutorul unor organizații gen Electronic Sports League, Professional Gamers League, Arena Cyber League. Sporturile iau adesea forma unor competiții de jocuri video organizate multiplayer, în special între jucători profesioniști, individual sau ca echipe. Turnee ca și The International Dota 2 Championship, League of Legends World Championship, Battle.net World Championship Series oferă transmisiuni în direct ale concursurilor, precum și premii materiale însemnate competitorilor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Recent, municipalitatea a lansat o procedură pentru refacerea gazonului sintetic de la terenul de antrenament din Copou.

Mii de pasionați de jocuri pe calculator DOTA, FIFA sau CS:GO în întreaga lume

În urmă cu câțiva ani, echipa „Secret”, din care făcea parte și un român, a câștigat marele turneu de Dota 2 de la Shanghai (China), ridicând un premiu de peste un milion de euro. În București și Cluj-Napoca au mai avut loc competiții internaționale de Esport, însă acestea au fost destinate unui anumit joc. De exemplu, în luna octombrie 2021, pe Arena Naională din București a avut loc competiția internațională de DOTA 2, câștigată de echipa rusă Team Spirit. Rușii au plecat de la București cu un premiu de 18 milioane de dolari. România are aproape opt milioane de pasionați de jocuri pe calculator, potrivit unui studiu al Asociației Naționale a Dezvoltatorilor de Jocuri Video. La nivel global, cifra de gameri se apropie de trei miliarde. În jurul acestora s-a dezvoltat o industrie de 175 de miliarde de dolari, conform Newzoo, lider mondial în studiul pieței jocurilor video.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *