Prima pagină » Actualitate » Prima zi de vaccinare cu doza a treia: Peste 90% dintre români au ales Pfizer
Prima zi de vaccinare cu doza a treia: Peste 90% dintre români au ales Pfizer

Prima zi de vaccinare cu doza a treia: Peste 90% dintre români au ales Pfizer

28 sept. 2021, 11:24,
Roxana Butuc în Actualitate

Începând de azi, 28 septembrie 2021, în România se va putea administra doza a treia de vaccin împotriva noului coronavirus. Deși centrele de vaccinare s-au pregătit, doar 12.000 de cetățeni s-au arătat doritori pentru a fi vaccinați.

Dintre aceștia, majoritatea au ales Pfizer, cu un procent de pe 90%. Doza a treia se aplică la șase luni după doza a doua.

Prima zi de vaccinare în România. Preferința românilor e Pfizer

Conform cifrelor centralizate în această dimineață, 28 septembrie2021, pe platforma RoVaccinare, s-au înscris doar 12.754 de oameni. Dintre aceștia, 11.186 au ales Pfizer și restul de 784 Moderna.

„11.970 de persoane eligibile pentru administrarea dozei 3 s-au programat deja în platforma RoVaccinare ”, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu

Toate persoanele care au mai mult de șase luni de la administrarea dozei a doua, sunt eligibile pentru doza a treia. De asemenea, tot Ministrul Sănătăţii Andrei Baciu, a declarat că persoanele pot merge la oricare centru apropiat lor pentru a se vaccina cu ultima doză, primind adeverință de că s-au vaccinat cu aceasta.

Cui le este recomandată doza a treia în mod special

Cu toate că oricine care și-a făcut și doza a doua se pot vaccina și cu ultima doză aprobată, persoanele cărora le este puternic recomandată sunt cele care au risc mare de a dezvolta forme severe, vulnerabile, adică au peste 65 de ani, cu boli cronice indiferent de vârstă, persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii.

De asemenea, doza a treia mai este recomandată persoanelor din învățământ și pentru cele medico-sociale.

În ceea ce privește doza de rapel, amintim faptul că aceasta se administrează doar la vaccinurile pe bază de ARN mesager, chiar dacă schema inițial administrată a fost schimbată. Astfel că în ceea ce privește vaccinul Astra Zeneca persoanele care sunt imunizate nu vor putea primi rapel de la acesta ci de la fie Pfizer fie Moderna.

Menționăm că cei imunizați cu Johnson&Johnson nu este necesară administrarea rapelului.

Compania Johnson&Johnson lucrează la doa a doua de vaccin

Compania Johnson & Johnson (J&J) a anunțat săptămâna trecută faptul că, administrarea după două luni a celei de-a doua doză a vaccinului propriu pentru Covid-19, crește eficacitatea acestuia până la 94% în cazul formelor moderate și grave de boală.

”Compania are acum dovezi generate că un rapel creşte protecţia faţă de Covid-19”, a declarat dr. Paul Stoffels, directorul ştiinţific al J&J, într-un comunicat.

Efectele secundate provocate de administrarea a două doze au fost comparabile cu cele văzute în studiile clinice pentru o singură doză de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului analizează rapelul Moderna

EMA cercetează în prezent și dacă rapelul dozei Moderna împotriva Covid-19, poate fi administrat în beneficiul populației la 6 luni după doza a doua la persoanele ce au vârsta minimă de 12 ani.

”Chiar dacă EMA şi ECDC (Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor) nu consideră că există o nevoie urgentă pentru administrarea rapelurilor la nivelul populaţiei generale, EMA evaluează cererea actuală pentru a se asigura că sunt disponibile dovezi care să susţină necesitatea altor doze”, a anunţat autoritatea de reglementare.

De asemenea, mai multe țări din Europa au luat decizia de a cere populației rapel la doze. Însă EMA nu a aprobat încă aceste doze iar acest lucru implică multe riscuri legale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`