Prima pagină » National » Prima zi de școală a elevilor români pe vreme de pandemie: „Stăm la gard, ca la pușcărie îi așteptăm!”

Prima zi de școală a elevilor români pe vreme de pandemie: „Stăm la gard, ca la pușcărie îi așteptăm!”

16 sept. 2020, 10:16,
BZI.ro, în National

Prima zi de școală a elevilor din România a fost cu totul diferită de ceilalţi ani. Părinţii veniţi pentru a-şi lua copiii de la unităţile de învăţământ au trebuit să repsecte reguli drastice. În Giurgiu aceştia au fost nevoiţi să îşi vadă odraslele de după gard.

Cu măști, dezinfectante și cu păstrarea distanței sociale împotriva COVID-19, așa a arătat prima zi de școală pentru toţi elevii de la noi din ţară. Cel mai greu le-a fost fără dar şi poate bobocilor care au făcut pentru prima dată cunoştinţă cu şcoala. Din nefericire pentru ei situaţia cu care s-au întâlnit nu a fost una tocma roz.

Ce s-a întâmplat în prima zi de şcoala la Giurgiu

În Giurgiu, părinții au fost nevoiți să-și privească copiii prin găurile gardului.. O imagine ajunsă virala în mediul online a strâns mii de like-uri, iar internauţii s-au revoltat: „Ca la pușcărie, așa suntem. Ne uităm prin gard.” a transmis unul dintre utilizatori.

Situaţia din şcoli, generată de COVID, i-a revoltat pe părinţi

Prima zi de şcoala a fost diferită în şcolile din România. O învăţătoare a apelat la un gest extrem. Aceasta scotea copiii cu o sfoară din curtea școlii pentru a-i ajuta să păstreze distanța. Filmulețul a strâns mii de share-uri și a fost aspru judecat de utilizatorii din mediul online. „Ca pe niște vite, ca pe niște animale îi scoate afară!” a spus unul dintre internauți.

Anul școlar de data aceasta, începe cu grele încercări pentru toți părinții și elevii care merg anul acesta la școală. Situația critică este la nivelul întregii țări.

Ce s-a întâmplat în prima zi de școală la Iași?

Pe 14 septembrie 2020, a avut loc deschiderea anului școlar 2020-2021 și la Iași! Acesta a avut loc în condiții speciale: nu au fost organizate ceremonii oficiale, iar părinții nu au avut voie să intre în sala de clasă. În județul Iași sunt 602 școli cu personalitate juridică.

Dintre acestea, 353 sunt școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 sunt școli cuprinse în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) fac parte din scenariul roșu (1,16 la suta).

Pe de altă parte, în baza datelor oferite de Ministerul Sănătății (MS), în funcție de rata de infecție, în județ sunt: o zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), zone galbene în localitățile din municipiul Iași: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri atât on-line, cât și clasice), restul zonelor fiind verzi (cursuri clasice).

Structura anului şcolar 2020-2021

Anul școlar 2020-2021 a început luni, 14 septembrie.

Cele două semestre vor fi egale, vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie, iar în loc de 35 de săptămâni, cât are anul școlar curent, elevii vor merge la școală 34 de săptămâni.

Cursurile se vor încheia pe 19 iunie 2021.

Cât durează semestrul I

Cursuri semestrul I – prima zi de școală este luni, 14 septembrie, primul semestru încheindu-se vineri, 29 ianuarie 2021.

În perioada 26 octombrie – 1 noiembrie 2020, grădinițele și clasele pregătitoare sunt în vacanță.

Când e vacanța de iarnă 2020-2021

Miercuri, 23 decembrie 2020 – duminică, 10 ianuarie 2021.

Vacanța intersemestrială în anul școlar 2020-2021

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021 – duminică, 7 februarie 2021.

Primul semestru are o durată de 17 săptămâni.

Structura anului școlar 2020-2021 – Cât durează semestrul ÎI

Semestrul al II-lea începe pe 8 februarie 2021 și se încheie 18 iunie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *