Prima pagină » Actualitate » Prima tranșă de vaccinuri Moderna ajunge miercuri în România

Prima tranșă de vaccinuri Moderna ajunge miercuri în România

12 ian. 2021, 10:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Prima tranșă de vaccinuri anti-COVID-19, produse de compania Moderna, va ajunge miercuri, 13 ianuarie, în România, a declarat de coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță.

În prima etapă, în România vor ajunge aproximativ 14.000 de doze, din totalul de peste 400.000 care urmează să fie livrate în perioada următoare.

Coordonatorul campaniei de vaccinare în România a precizat că românii nu vor putea alege cu ce ser să fie imunizați, decizia aparținând medicului, însă garantează că și cel de la Moderna este la fel de bun ca cel de la Pfizer.

„Noi încurajăm ca persoanele care doresc să se vaccineze să nu întârzie această decizie, pentru că, intre cele două tipuri de vaccinuri, nu există diferențe semnificative, au aceeași rată de eficacitate, de 95%, respectiv 94,1%”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Toate livrările de vaccin COVID-19 produs de Moderna vor fi realizate de către compania Kuehne + Nagel și vor proveni din centrul farmaceutic centralizat deținut în Europa.

Moderna începe furnizarea vaccinului anti-COVID-19

Dan Staner, vicepreședinte și șef pe regiunea EMEA la Moderna, a declarat că este mândru de rolul pe care vaccinul Moderna îl va avea în combaterea acestei pandemii în Europa.

„Aceasta este o etapă cu adevărat importantă și suntem mândri de rolul pe care vaccinul Moderna îl va avea în combaterea acestei pandemii în Europa. Distribuția pe întreg teritoriul Uniunii Europene reprezintă una dintre cele mai mari realizări logistice cu care s-a confruntat Moderna de la lansarea acestei platforme în urmă cu zece ani. Privesc cu admirație către echipa dedicată care ne-a adus aici și sunt recunoscător tuturor partenerilor, furnizorilor și Comisiei Europene pentru ajutorul și sprijinul acordat în tot acest timp”, declară Dan Staner.

Există diferențe între vaccinurile Pfizer și Moderna?

Întrebat dacă este adevărat că există diferențe între cele două vaccinuri, în ceea ce privește imunitatea, coordonatorul campaniei de vaccinare spune că nu există dovezi în acest sens.

„Nu avem aceste date la momentul actual. Ca să afirmăm că avem un răspuns imun care persistă doi ani, asta presupune să treacă deja doi ani de când persoana respectivă a fost deja vaccinată și să știm că, într-adevăr, atât persistă răspunsul imun. Deci nu aș vrea să avansăm aceste discuții, atât timp cât nu avem niște dovezi știițifice”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a vorbit despre cele două vaccinuri aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului, vaccinul Pfizer fiind deja administrat în România iar cel produs de Moderna urmând a ajunge în țară.

„Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi“, au transmis reprezentanții CNCAV.

Opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale

Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare, conform comunicatului transmis de CNCAV. Autoritățile au răspuns principalelor întrebări despre caracteristicile celor două vaccinuri.

Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *