Prima pagină » Actualitate » Prima sesiune pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 începe pe 17 iunie. Ce produse nu vor mai fi acceptate

Prima sesiune pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 începe pe 17 iunie. Ce produse nu vor mai fi acceptate

31 mai 2022, 11:30,
în Actualitate

Pe data de 17 iunie 2022 începe prima sesiune pentru Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022. Bugetul programului pentru anul acesta se ridica la 100 de milioane de lei, fiind cu 25 de milioane de mai mare faţă de anul 2021.

Important este de ştiut că în program de data aceasta nu vor mai fi acceptate televizoarele.

Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 începe pe 17 iunie. Iată calendarul primei sesiuni

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunţat că startul primei sesiuni de înlocuire a electrocasnicelor vechi are loc pe 17 iunie 2022. Bugetul de 100 de milioane de lei va fi oferit diverselor tipuri de electrocasnice, mai puţin pentru televizoare.

Prezentam în cele ce urmează calendarul primei sesiuni din programul Rabla pentru Electrocasnice, potrivit AFM:

– 17 Iunie 2022, ora 10.00 – 23 Iunie 2022, ora 23.59 – se va derula etapa înregistrării populației în program/crearea conturilor;

– 24 Iunie 2022, ora 10.00 – 30 iunie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) populația poate rezerva vouchere pentru categoria: mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și categoria frigidere. Bugetul pentru aceasta este de 25.milioane lei

– 1.iulie 2022, ora 10.00 – 7 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – populația poate rezerva vouchere pentru laptopuri și tablete. Pentru această etapă avem prevăzut un buget de 10.000 milioane lei;

– 8 iulie 2022, ora 10.00 – 14 iulie 2022, ora 23.59 (sau până la epuizarea bugetului) – se va derula a treia etapă, destinată aparatelor de aer condiționat, uscătoarelor de rufe și aspiratoarelor. Pentru aceasta, bugetul este de 15 milioane lei, a transmis AFM.

Important de precizat este faptul că sesiunea a doua se va desfășura în perioada noiembrie – decembrie 2022.

Valoarea voucherelor

Conform lui Tanczos Barna, voucherele emise vor trebui valorificate în maximum șapte zile, în loc de 15 zile, iar valoarea acestora a rămas la același nivel ca în 2021.

➢ 400 lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin nouă clasă energetică C;

➢ 400 lei pentru maşini de spălat vase, având cel puțin nouă clasă energetică D;

➢ 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

➢ 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin nouă clasă energetică E;

➢ 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;

➢ 200 lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

➢ 500 lei pentru laptopuri;

➢ 300 lei pentru tablete, conform sursei citate.

Vă aducem aminte că în anul 2021, ieșenii au cerut peste 1.000 de vouchere pentru a-și înlocui un electrocasnic.

Motivul pentru care au fost eliminate televizoarele din program

În acest an, Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022 vine cu o modificare importanta aceea ca televizoarele au fost eliminate. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a menţionat că motivul pentru care s-a recurs la această decizie a fost ca sprijinul oferit anul trecut pentru aceste produse a fost unul extrem de mare.

”Am eliminat televizoarele pentru că riscăm să transformăm acest program într-un program doar pentru ele. Cred că anul trecut am asigurat un sprijin suficient de mare pentru televizoare”, a spus ministrul Tanczos Barna care a menționat că cele mai energofage echipamente sunt aparatele de aer condiționat și alte aparate mari care consumă mult.

”Succesul programului nu se poate măsura în numărul de TV-uri cumpărate”, a menţionat ministrul, interpelat de ce televizoarele nu mai sunt incluse în Rablă.

În acest context, oficialul a transmis că succesul programului ar trebui să se măsoare în numărul de lăzi frigorifice sau frigidere cumpărate.

”Nu cred că un astfel de program trebuie să se concentreze pe televizoare, ci pe echipamente ce ajută gospodăriile să consume mai puțin. Pe acele echipamente se va concentra programul. Dorim eliminarea din gospodării a echipamentelor mari consumatoare de energie electrică. Prima sesiune începe pe 17 iunie. Lăsăm această perioadă de pregătire pentru a crea posibilitatea informării și documentării pentru beneficiari. Anul trecut am constatat un trend foarte ciudat – foartte mulți cetățeni s-au înscris în program, au solicitat vouchere, le-au primit, după care nu le-au valorificat, probabil din lipsă de informații, că nu s-au documentat”, a adăugat ministrul Mediului.

Pe lângă Programul Rabla pentru Electrocasnice 2022, AFM promovează și Programul Rabla Plus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *