Dacă vă interesează simptomele din prima săptămână de sarcină, probabil că plănuiți să concepeți sau ați descoperit o întârziere și doriți să verificați dacă sunteți însărcinată. Vă vom povesti despre schimbările din corpul dumneavoastră în prima săptămână de sarcină. Veți afla despre senzațiile și semnele care apar și despre ce se întâmplă cu fătul în această perioadă. Veți ști mai multe despre particularitățile vieții intime în această perioadă.
Există două moduri de a calcula vârsta gestațională, fetală și obstetricală. Fetal este la 1 săptămână după concepție. Deoarece, de obicei, este aproape imposibil să se stabilească data exactă a concepției. Acest lucru este posibil doar în cazul în care ați avut FIV. Medicii din întreaga lume calculează sarcina începând cu prima zi a ultimei menstruații, ceea ce se numește termen obstetrical. Aceasta este formula folosită în majoritatea calculatoarelor și calendarelor online pentru a determina data preconizată a nașterii.
Prima săptămână de sarcină. Date interesante despre concepție
Concepția poate avea loc numai în termen de 48 de ore de la ovulație, adică eliberarea ovulului din folicul. Unii spermatozoizi trăiesc în corpul femeii timp de până la 7 sau mai multe zile, dar își pierd fertilitatea mult mai repede.
2 spermatozoizi nu pot fuziona cu 1 ovul în același timp. Procesul complex de fertilizare este gândit de natură în detaliu. Spermatozoidul trebuie să depășească mai multe obstacole pentru a ajunge la obiectivul râvnit. Cazurile rare în care doi spermatozoizi reușesc să pătrundă în corpul ovulului deodată duc la crearea unui embrion anormal și la autodistrugerea acestuia.
Atunci când un ovul fertilizat se divide, distrugerea accidentală a învelișului zigotului poate duce la apariția unor gemeni identici. Așa numiții gemeni pot apărea la oricine, chiar dacă acest lucru nu a fost observat în familia dumneavoastră.
În prima săptămână de sarcină, majoritatea femeilor nu au încă nicio senzație, deoarece termenul este prea scurt. În cazuri rare există sensibilitatea sânilor și o durere târâtoare în partea inferioară a abdomenului sau în partea dreaptă. Este bine să știi că în unele situații cauza poate fi alta decât sarcina.
Primele semne și senzații de sarcină. Ce simptome pot apărea într-un timp atât de scurt
Multe femei pot simți o creștere a frecvenței urinării sau sensibilitate crescută la mirosuri, precum și greață sau balonare dimineața. În cazul în care nu ești însărcinată dar simți aceste simptome trebuie să faci un test pentru verificarea nivelului de bazofile ș EKG.
Sânii mamelor cu experiență se pot mări de timp, uneori odată cu formarea colostrului. Acesta este un lichid care precede producția de lapte matern. Lichidul din sâni nu este neobișnuit chiar și în afara sarcinii. De exemplu, acesta poate apărea în mastopatia fibrotică sau în disfuncțiile hormonale, care se manifestă adesea cu una sau două săptămâni înainte de menstruație.
Pot apărea și alte afecțiuni similare asemănător cu sindromul premenstrual. Printre acestea se numără schimbările de dispoziție, durerile de cap și chiar greață ușoară. Însă aceste semne nu pot fi asociate doar cu sarcina, astfel nu trebuie să le iei în serios chiar 100%. În cele mai multe cazuri, primele simptome apar după două săptămâni de la concepție.
În ceea ce privește întârzierea menstruației ca principal semn, aceasta nu este foarte informativă la prima săptămână de sarcină. Fertilizarea are loc, de obicei, la mijlocul ciclului. Menstruația este încă înainte, puteți fi ghidată de ea în câteva săptămâni sau mai mult. De asemenea, o întârziere nu poate fi considerată o modalitate precisă de a determina o sarcină, uneori menstruația întârzie din alte motive, chiar și pentru o lună sau mai mult.