Casa Albă a negat informațiile potrivit cărora personalul ambasadei de la Bagdad ar fi evacuat și a făcut apel la calm.
Revolte și proteste au zguduit capitala irakiană după ce clericul șiit Muqtada al-Sadr a declarat că se retrage din politică, ceea ce a dus la ciocniri între susținătorii săi și cei ai grupurilor susținute de Iran. Videoclipurile s-au răspândit rapid pe rețelele de socializare, arătând diplomați care sunt alungați din Zona Verde, o zonă considerată sigură, unde există instituții de stat și diverse misiuni diplomatice.
„Rapoartele privind o evacuare a ambasadei sunt false”
Washingtonul a negat că a îndepărtat vreun membru al personalului din ambasadă. Alarabyia a publicat pentru prima dată astfel de precizări.
„Rapoartele privind o evacuare a ambasadei sunt false. Asigurarea siguranței personalului guvernamental american, a cetățenilor americani și a securității instalațiilor noastre rămâne cea mai mare prioritate a noastră”, a declarat un oficial de la Casa Albă într-un comunicat.
Întrebat despre violențe, oficialul a calificat evenimentele drept „îngrijorătoare” și a avertizat că ar putea duce la noi violențe.
„Securitatea, stabilitatea și suveranitatea Irakului nu ar trebui să fie puse în pericol”, potrivit Alarabyia.
Oficialul a repetat comentariile anterioare ale oficialilor americani și ale comunității internaționale.
„Acum este momentul pentru dialog, nu pentru o confruntare escaladată”, a spus oficialul. „Ne alăturăm apelului lansat de partidele din întregul spectru politic irakian de a rămâne calmi, de a se abține de la violență și de a-și rezolva diferendele politice printr-un proces pașnic ghidat de constituția irakiană.”
Muqtada al-Sadr și-a anunțat retragerea din politică, iar susținătorii lui se opun nominalizării lui Mohammed al-Sudani
Susținătorii lui Muqtada al-Sadr, care luni și-a anunțat retragerea din politică, organizează proteste de câteva săptămâni, opunându-se nominalizării lui Mohammed al-Sudani pentru funcția de prim-ministru din blocul structurii de coordonare, care este condus de partide șiite susținute de Iran.
Deși blocul al-Sadr a câștigat majoritatea locurilor la recentele alegeri parlamentare, acesta nu a reușit să formeze un guvern în afara coaliției cu rivalii săi.