Prima pagină » Actualitate » Prima reacție a premierului Florin Cîțu, după ce PNRR ar fi fost respins
Prima reacție a premierului Florin Cîțu, după ce PNRR ar fi fost respins

Prima reacție a premierului Florin Cîțu, după ce PNRR ar fi fost respins

11 iun. 2021, 09:50,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Prim-ministrul României, Florin Vasile Cîțu, a transmis astăzi, 11 iunie 2021, faptul că în ciuda nenumăratelor observații făcute de Comisia Europeană asupra Planului de Reziliență și Redresare, acesta nu a fost respins.

”Spulber un fake news de la prima oră. PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis.”, scrie Florin Cîțu.

Comisia ar fi returnat PNRR cu zeci de observații.

Ce reproşuri a primit PNRR depus de România

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta depus de România a primit mai multe reproşuri. Unul dintre ele este acela că nu corespund datele din documentele Excel cu cele din documentele Word pentru anumite proiecte. Discutăm, în acest caz, despre renovarea spitalelor.

Un alt exemplu este că statul roman a cerut bani prin PNRR pentru a renova secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru nou-născuți. În documentul word sunt ceruți nu mai puţin de 80 de milioane de euro pentru asta, dar în documentul Excel anexat aceluiași proiect suma finală este de 71 de milioane de euro.

Mai mult decât atât, s-a depus cerere pentru finanțare a unui spital nou, doar că suma diferă de la un document la altul. Odată sunt ceruți 570 de milioane de euro, iar în altul 517 milioane de euro.

La capitolul „Scheme de ajutor de stat pentru tehnologiile viitorului”, spune Comisia că nu pot fi calculate costuri exacte, pentru că nu sunt suficiente informații.

La subcapitolul Research, Dezvoltare și Inovare nu e dată mereu sursa datelor.

La alte capitole, cum e Turismul și Fondul pentru Tranziție Verde și Digitală, nu sunt justificări pentru costuri. La Școlile Verzi, au fost date costuri estimative din piață, când, de fapt, ar fi trebuit să fie folosite, ca toate celelalte state, un cost standard național. La trainingul pentru profesori, pentru tehnologie digitală, nu există raportare la cifre care sunt clare, din programele Erasmus.

PNRR nu acoperă proiectele Regiunii de Nord-Est

Deputatul PSD Vasile Toma a susținut că Guvernul a izolat Moldova și că posibilele finanțări ale autostrăzilor nu acoperă nevoile reale ale Regiunii de Nord-Est.

„PNRR este un plan care, cel puțin teoretic, ar fi trebuit să includă proiecte de dezvoltare unitară pentru toată România și pentru toți românii, și subliniez, toată România, și pentru toți românii, acordă Moldovei o parte infimă și mai mult decât insuficientă raportată la importanța și nevoile sale. În PNRR-ul României, pentru Moldova și pentru Iași, regăsim firimituri, frânturi. Doar cât să se spună și să se motiveze la o adică că, undeva, printre miile de pagini ale sale, se regăsesc sporadic câteva referințe minore care privesc această regiune”, a spus Vasile Toma.

PNRR, eșec pentru parlamentarii puterii de la Iași

Un alt deputat PSD Iași, Silviu Macovei, a susținut că PNRR este un eșec pentru parlamentarii din arcul guvernamental.

„Din nefericire, s-a adeverit ceea ce spun de luni bune: PNRR va fi un eșec extrem de jenant pentru politicienii PNL și USR din Iași! Județul nostru nu a primit aproape nimic, iar acești parlamentari ai guvernării ar trebui să intre în pământ de rușine pentru că nu ne-am ales nici cu praful de pe tobă. Clujul este menționat de 57 de ori în PNRR, iar Iașul doar de 16 ori. Mai mult, la Cluj apar proiecte cu sume exorbitante, mai degrabă mofturi decât proiecte importante pentru țară, precum metroul clujean. În acest timp, în dreptul Iașului nu apare nicio sumă”, a comentat Silviu Macovei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *