Prima pagină » Actualitate » Prima reacție a premierului Ciucă cu privire la vehicularea asumării majorării vârstei de pensionare la 70 de ani
Prima reacție a premierului Ciucă cu privire la vehicularea asumării majorării vârstei de pensionare la 70 de ani

Prima reacție a premierului Ciucă cu privire la vehicularea asumării majorării vârstei de pensionare la 70 de ani

02 feb. 2022, 14:03,
BZI.ro, în Actualitate

La începutul ședinței de Guvern de astăzi, 2 februarie 2022, premierul Nicolae Ciucă a ținut să precizeze că Executivul nu își va asuma un proiect privind creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani, asta după ce marți, liderii PNL au discutat în ședința partidului despre susținerea proiectului elaborat anulu trecut de guvernul Cîțu, ce a fost trimis în Parlament și prevedea posibilitatea ca o persoană să rămână din proprie voință în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani.

Reacția premierului Ciucă asupra deciziei de majorare a vârstei de pensionare

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că Guvernul nu a discutat și nu poate să își asume răspunderea vizavi de prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani.

„Pentru că am avut câteva semnale legate de o asumare la nivelul guvernului referitor la prelungirea vârstei de pensionare la 70 de ani aș vrea să vă anunț că nu este deloc adevărat, nici nu am avut o discuție la nivelul acesta. Este vorba despre o posibilitate ca benevol, dacă cineva dorește, să rămână în activitate până la 70 de ani. Guvernul nu a discutat și nu poate să își asume răspunderea pe un astfel de demers”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

În timpul ședinței de Guvern, în contextul în care liderii PSD au anunțat pe parcursul zilei de ieri, 1 februarie 2022, că nu susțin creșterea vârstei de pensionare, Nicolae Ciucă i-a cerut explicații și ministrului Muncii. Reamintim faptul că Marius Budăi a mai avut o intervenție pe acest subiect și a oferit mai multe răspunsuri românilor.

„Nici în Coaliție, nici în guvern nu am avut această discuție. Posibilitatea ca o persoană să rămână în câmpul muncii există și acum în lege, poate opta. Există și o bonificație dacă rămâne doar în serviciu și nu încasează pensia. Putem discuta dacă mărim sau nu acea bonificație, sau să vedem în această reformă a pensiilor alte prevederi. Dar în acest moment, și din cauza faptului că speranța de viață în România este scăzută mult sub media Uniunii Europene, nu susținem acest proiect”, a declarat Marius Budăi.

Proiectul de lege ce se află acum în Parlament pentru dezbatere și vot, a fost elaborat de fostul ministru al Muncii, Raluca Țurcan și prevede că angajații pot rămâne în câmpul muncii până la vârsta de 70 de ani, la cerere, iar bugetarii nu vor mai putea cumula salariul cu pensia, însă sunt mai multe excepții.

Subiectul pensiilor, subiect controversat între PSD și PNL

Dezbaterea subiectului pensiilor din interiorul Coaliției este exploatată politic, o recunosc surse participante la discuțiile dintre PSD și PNL.
În timp ce PSD vrea majorarea pensiilor pentru a se respecta linia urmată de partid în ultimii ani, liberalii susțin că bugetul de pensii nu va mai fi sustenabil din cauza depopulării, motiv pentru care se caută soluții, inclusiv creșterea opțională a vârstei de pensionare.

Contre pe subiectul pensiilor între PSD și PNL există și în ceea ce privește renegocierea PNRR ce prevede un procent de 9,4% din PIB pentru pensii.

Surse din PSD spun că „optimizarea PNRR” este trecută în programul de guvernare, iar procentul stabilit de fostul ministru al Investițiilor Europene, Cristian Ghinea, nu este suficient pentru a rezolva „inechitățile”.

„Nu vrem creșterea acelui procent neapărat (n.red. 9,4% din PIB), dar pot fi scoase măcar contribuțiile la pilonul II sau pensiile militare din acel 9,4%”, au declarat sursele citate.

În ședința de Coaliție de marți seară, PNL a cerut să se înceteze discuțiile legate de procentul de 9,4% din PIB pentru pensii.

„Comisia Europeană ne-a transmis că jalonul referitor la pensii trebuie să conțină toate tipurile de pensii, inclusiv militare, și nu trebuie să depășească 9,4%. De aceea, dacă nu scoatem procentul reprezentat de pensiile militare practic nu mai poți să faci creșteri de pensii, ceea ce e inacceptabil pentru PSD”, declară surse social democrate.

Marți, ministrul PSD al Muncii Marius Budăi, a declarat că problema vârstei de pensionare a fost pusă și pe masa președintelui Klaus Iohannis care a spus că se va interesa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *