Președintele Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu, a fost ales președinte al Camerei Deputaților astăzi, 23 noiembrie 2021. Astfel, a transmis primul său mesaj după ocuparea funcției. Oficialul a explicat că se va asigura că vor fi îndeplinite măsurile prevăzute în programul de guvernare al coaliției formată din Partidul Social Democrat – Partidul Național Liberal – Uniunea Democrată Maghiară din România.
”Ca președinte al Camerei Deputaților, mă voi asigura că atât măsurile sociale și economice pentru care PSD și-a asumat guvernarea vor deveni cât mai repede realitate, cât și că programul de guvernare va fi susținut în Parlament și respectat întocmai!”, scrie Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu a fost ales astăzi președinte al Camerei Deputaților. Câți parlamentari l-au votat
Deputatul Marcel Ciolacu a primit marți nu mai puțin de 217 voturi ”pentru”, 77 voturi ”contra”, iar contracandidata sa Cristina Prună a primit 77 voturi ”pentru”, 217 ”contra”.
Reamintim faptul că în total au fost 299 de voturi total exprimate, din care cinci au fost anulate.
Marcel Ciolacu a fost ales noul președinte al Camerei Deputaților și membru al Biroului Permanent, pe care-l și conduce. După aflarea veștii, Sorin Grindeanu s-a ridicat de pe scaunul pe care era așezat și i-a spus lui Ciolacu să vină să-și ocupe locul
”Domnule președinte, vă invit să vă luați locul”, i-a spus Sorin Grindeanu lui Marcel Ciolacu, după ce a câștigat șefia Camerei Deputaților.
Președintele social – democraților a anunțat demisii din Biroul Permanent. Printre aceștia se enumără: Sorin Grindeanu, Alexandru Rafila, Daniel Suciu, Marius Budăi.
„Luăm act de demisiile din aceste funcții în Biroul Permanent al Camerei Deputaților” a spus Marcel Ciolacu. Cei menționați vor merge în viitorul Guvern condus de Nicolae Ciucă.
Anca Dragu a fost revocată din funcția de șef al Senatului
Reamintim faptul că Anca Dragu a fost revocată astăzi, 23 noiembrie 2021, din funcția de președinte al Senatului, a anunțat Lucian Romașcanu. Propunerea de revocare a fost votată de circa 82 de senatori.
Anca Dragu a declarat de la tribuna Senatului că în Constituţia României este prevăzută în mod expres stabilitatea funcţiilor de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a evita abuzuri.
„Constituţia, decizii ale CCR şi chiar practica democratică arată clar că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului din funcţie este nejustificat. Ceea ce se întâmplă astăzi este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii. Preşedintele Senatului nu are puterea de a forma sau de a da jos guverne, nici de a transforma simple propuneri în legi, are însă rolul de a semnala derapajele din Parlament, şi cel mai important, poate sesiza CCR cu privire la legile asupra cărora există suspiciuni de neconstituţioalitate”, a mai spus Dragu.
Mai mult decât atât, aceasta a anunţat că Uniunea Salvați România va ataca la Curtea Constituțională a României această revocare din funcţie.
„Vă anunţ că revocarea preşedintelui Senatului va constitui subiectul unei sesizări la Curtea Constituţională”, a afirmat Anca Dragu.
În locul Ancăi Dragu, Florin Cîțu este susținut la șefia Senatului de PSD, PNL și UDMR.