După reţinerea lui Igor Dodon, Kremlinul se declară „alarmat” de „persecutarea” fostului președinte al Republicii Moldova, acesta fiind un bine-cunoscut susținător al „dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă”, a transmis purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.
Prima reacție a Kremlinului după reținerea lui Igor Dodon
Kremlinul a reacţionat imediat după reținerea fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Nu este străin faptul că Igor Dodon este un prorus convins și că are legături strânse cu Vladimir Putin. Igor Dodon a fost în centrul mai multor scandaluri mediatice după mai multe declarații controversate cu referire la relațiile dintre Republica Moldova și România. Spre exemplu, la ultima întâlnire pe care a avut-o cu Vladimir Putin, Igor Dodon a primit cadou o hartă a Moldovei Mari care includea și Moldova românească.
„În primul rând, vorbim despre o chestiune internă a Republicii Moldova. Desigur că suntem alarmați de faptul că astfel de practici și persecuții sunt folosite din nou împotriva celor care sunt susținători ai dezvoltării unor relații prietenoase, reciproc avantajoase cu Federația Rusă” a notat Peskov.
Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a mai precizat că speră și ar vrea să fie sigur că toate drepturile legale ale lui Igor Dodon vor fi respectate.
Sursele spun că fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM, a fost reținut pentru 72 de ore, a confirmat procurorul general interimar, Dumitru Robu.
Percheziții au avut loc marți, 24 mai, în cadrul dosarului „kuliok” (sacoşa). Sursele spun că este vorba de imaginile video din anul 2019 de la sediul PDM în care Vlad Plahotniuc i-a transmis o pungă, în care ar fi bani, președintelui Igor Dodon. Din imaginile video rezultă că banii pe care îi ia Dodon de la Plahotniuc sunt pentru salarizarea celor din PSRM.
Igor Dodon ar fi fost reținut pentru trădare de patrie
Amintim că unele surse informează asupra faptului că Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova ar fi fost reținut pentru acuzații extrem de grave. Informațiile arată că Dodon este acuzat de trădare de patrie, corupere pasibă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, dar și imbogăție ilicită. Oficialul moldovean ar fi fost reținut pentru 72 de ore după ce procurorii au descins în mai multe locații, printre care și biroul său. Dosarul penal este intrumentat de către Procuratura Generală din Moldova și este intitulat ”punga”.
Dosarul mai face referire la câteva imagini din 2019 care au surprins că Dodon primește o pungă de bani de la fostul lider Vlad Plahotniuc. Opinia a considerat că în pungă s-ar fi aflat sume mari de bani, dar Dodon a negat acest lucru. Oricum, în mod oficial, procurorul general al Republicii Moldova nu a dorit să infirme sau să afirme reținerea fostului președinte:
„Este prematur să vorbim despre o reţinere a lui Igor Dodon atât timp cât acţiunile de urmărire penală sunt în curs de desfăşurare”, a spus Mariana Cherpec pentru Radio Chişinău, adăugând că „au loc mai multe acţiuni, urmând să fie efectuate mai multe acţiuni pe parcursul zilei”.
Precizăm că perchezițiile au fost făcute de către procurorii Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) din Republica Moldova.
Amintim că a apărut prima reacție a Kremlinului după reținerea lui Igor Dodon, fostul președinte al Republicii Moldova.