Prima pagină » International » Prima reacție a fondatorului Telegram după arestarea sa din Franța. Ce a transmis Pavel Durov susținătorilor
Prima reacție a fondatorului Telegram după arestarea sa din Franța. Ce a transmis Pavel Durov susținătorilor

Prima reacție a fondatorului Telegram după arestarea sa din Franța. Ce a transmis Pavel Durov susținătorilor

06 sept. 2024, 12:20,
Simona Ciobanu în International

Fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, Pavel Durov, a criticat autoritățile franceze pentru reținerea sa, afirmând că acestea ar fi trebuit să contacteze compania direct pentru a discuta eventualele plângeri. Durov a descris arestarea ca fiind „o greșeală”, conform Reuters.

Într-o declarație publică, prima după reținerea sa din luna trecută în Franța, Durov a respins ideea că Telegram ar fi un „paradis anarhic”. Milionarul rus a subliniat că ancheta a fost neașteptată, mai ales că autoritățile franceze aveau la dispoziție o linie de comunicare directă prin care puteau discuta cu reprezentanții Telegram în Europa.

„Dacă o țară are probleme cu un serviciu de internet, procedura standard este să inițieze acțiuni legale împotriva serviciului respectiv”, a afirmat Durov.

El a adăugat că folosirea unor legi vechi pentru a învinui un CEO pentru acțiunile unor terți pe platforma pe care o conduce este o abordare greșită.

Durov a recunoscut că Telegram nu este o platformă perfectă, dar a negat acuzațiile de abuz.

„Afirmațiile din mass-media că Telegram ar fi un fel de refugiu anarhic sunt complet false. Eliminăm zilnic milioane de mesaje și canale cu conținut dăunător”, a explicat el.

Acuzațiile împotriva fondatorului Telegram Pavel Durov

La sfârșitul lunii trecute, Durov, care are cetățenie franceză, a fost reținut în Franța într-o anchetă legată de infracțiuni precum abuzul sexual asupra copiilor, traficul de droguri și tranzacții frauduloase facilitate prin intermediul Telegram. Deși acuzat de justiția franceză pentru că ar fi permis activități infracționale pe platforma sa, Durov a evitat încarcerarea, plătind o cauțiune de 5 milioane de euro. El trebuie să se prezinte la poliție de două ori pe săptămână și nu are voie să părăsească Franța.

Instanțele franceze l-au pus sub acuzare pentru mai multe infracțiuni, inclusiv:

– refuzul de a furniza informațiile necesare pentru interceptările legale,

– complicitate la infracțiuni organizate pe platformă (trafic de droguri, pornografie infantilă, fraudă și spălare de bani),

– furnizarea de servicii criptografice care asigură confidențialitatea fără a respecta legislația în vigoare.

Surse apropiate anchetei au confirmat pentru POLITICO că Pavel și fratele său Nikolai Durov, co-fondatorii Telegram, erau vizați de mandate de percheziție încă din martie, în cadrul unei anchete preliminare. Aceste mandate au fost emise după ce platforma nu a răspuns la o solicitare de identificare a unui utilizator Telegram.

 Intervenția lui Vladimir Putin

Arestarea lui Durov a stârnit o dezbatere privind responsabilitatea penală a Telegram, o aplicație cu aproape un miliard de utilizatori, și a ridicat întrebări despre libertatea de exprimare și cenzura guvernamentală. În această discuție a intervenit și Vladimir Putin, care a menționat că l-a întâlnit pe Durov în trecut, la Moscova.

„L-am întâlnit pe Durov la Kremlin cu ani în urmă. Mi-a vorbit despre planurile sale. Deși guvernul rus nu a avut plângeri împotriva lui, știu că multe țări au avut obiecții, considerând că platforma sa este folosită în moduri care pot dăuna economiei sau securității. Dacă îl acuză pe Durov, atunci și alți lideri de platforme similare ar trebui să fie la fel tratați”, a declarat Putin la un forum de afaceri din Vladivostok.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`