China și-a reafirmat poziția de mediator în criza din Ucraina, pledând pentru dialog și negocieri în urma discuției dintre fostul președinte american Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin. Acordul surprinzător dintre cei doi prevede o încetare temporară a focului de 30 de zile, limitată la infrastructura energetică, însă Kremlinul a transmis că un armistițiu total depinde de îndeplinirea unor condiții suplimentare.
China: „Pacea trebuie obținută prin negocieri”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a declarat miercuri că Beijingul sprijină orice inițiativă care poate duce la încetarea focului și la un proces de pace durabil.
„China a susţinut întotdeauna soluționarea conflictului prin dialog. Toate eforturile menite să pună capăt ostilităților sunt esențiale”, a afirmat Mao Ning, conform agenției EFE.
Beijingul își menține poziția echilibrată, reiterând că respectă „suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor”, în timp ce solicită și luarea în considerare a „preocupărilor legitime ale tuturor părților”, o referire la Rusia. De asemenea,
China s-a opus sancțiunilor economice impuse Moscovei de către Occident și insistă asupra unui proces de pace negociat.
Companiile chineze, suspectate de activități economice în teritoriile ocupate
Întrebată despre posibila implicare a unor companii chineze în exploatarea resurselor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia, Mao Ning a negat orice cunoștință despre acest subiect. „Nu sunt la curent cu detaliile specifice menționate”, a precizat ea.
Marți, Donald Trump și Vladimir Putin au convenit asupra unui armistițiu parțial de 30 de zile, care vizează oprirea atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina. Această măsură vine ca un prim pas către negocierile pentru un acord de pace mai amplu. Cu toate acestea, Kremlinul a transmis că Putin are „mai multe condiții” pentru o încetare completă a focului, ceea ce sugerează că discuțiile vor fi dificile.
China rămâne în postura de actor diplomatic cheie în acest proces, încercând să își mențină echilibrul între relația cu Rusia și dorința de a fi percepută ca un mediator internațional de încredere.
In ’45 la Ialta,Romania a picat de partea rusilor,de data asta va fi la fel,cand nu esti chemat ca invitat la masa,ve-i fi in meniu pe masa!