Prima pagină » Local » Prima parcare publică supraetajată din Iași! În cartierul Alexandru cel Bun, șoferii vor avea la dispoziție o clădire cu 5 niveluri. Un cunoscut arhitect se va ocupa de documentație – FOTO

Prima parcare publică supraetajată din Iași! În cartierul Alexandru cel Bun, șoferii vor avea la dispoziție o clădire cu 5 niveluri. Un cunoscut arhitect se va ocupa de documentație – FOTO

02 sept. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Cartierul Alexandru cel Bun din Iași va beneficia de prima parcare supraetajată. Primăria Iași a semnat contractul pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) atribuit arhitectului Sebastian Săvescu, vicepreședintele Ordinului Arhitecților din România (OAR) Iași

Primăria Iași pregătește o nouă etapă pentru construirea parcării publice din cartierul Alexandru cel Bun. Recent, a fost atribuit un contract pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) privind construirea parcării. Contractul a fost semnat cu societatea SAM Ideas SRL, controlată de arhitectul Sebastian Săvescu, vicepreședinte al Ordinului Arhitecților din România (OAR) – Filiala Iași. Valoarea contractului este de 54.000 de lei, fără TVA, aproape 11.000 de euro. Terenul disponibil a fost identificat pe strada Mușatini, nr. 57. Municipalitatea a semnat un contract și pentru actualizarea studiului de fezabilitate aferent obiectivului.

„Obiectivul general al investiției îl reprezintă realizarea unei parcări supraetajate care să permită crearea de locuri de parcare prin îmbunătățirea managementului spațiului public.

De asemenea, tot ca obiectiv general se constituie și faptul că prin realizarea unei parcări auto supraetajate, în strada Mușatini, nr. 57, va crește gradul de satisfacție a cetățenilor municipiului Iași și mai ales a celor din cartierul Alexandru cel Bun, prin mărirea numărului de locuri de parcare, a fluenței traficului rutier și pietonal”, se arată în caietul de sarcini.

Primăria Iași a anunțat că va amenaja și o parcare de tip park & ride în zona CUG.

Prima parcare publică supraetajată din Iași va avea 5 niveluri

Parcarea ar urma să fie construită pe o suprafață de teren de 2.475 de metri pătrați. Regimul de înălțime propus este D+P+3.

„De asemenea, construirea parcării va fi cu o variantă constructivă interioară care să permită micșorarea lungimii rampelor de acces între două niveluri și să raționalizeze fluxul de intrare și ieșire a autovehiculelor din clădire pentru 255 de locuri de parcare – inclusiv pe terasă. Pe contul exterior, la extremitatea laturilor lungi ale clădirii, se vor amplasa noduri de circulație verticală care să cuprindă scară de acces, evacuare deschisă și un lift de acces persoane amplasat lângă trotuarul străzii de acces. Pe laturile lungi, fațadele sunt deschise și prevăzute cu balustrade de protecție și închidere cu plasă de protecție. Intrarea în parcare se face din strada Mușatini prin amenajarea intrărilor și ieșirilor auto din parcare. În zona de intrare vor fi amplasate avertizoarele de gabarit de intrare, panoul electric cu numărul de locuri de parcare disponibile, inscripții rutiere informative și de avertizare”, se mai arată în documentația procedurii.

Parcarea va fi dotată cu iluminat public, sistem video și sistem de drenaj. Durata de desfășurare a contractului este de 100 de zile.

Proiect eșuat pentru parcarea de la Universitatea de Medicină și Farmacie

În trecut, Primăria Iași a încercat un parteneriat public-privat pentru construirea unei parcări subterane pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași. Licitația a trezit interesul unor societăți, dar care nu au mai depus oferte. Conform unui raport de evaluare, s-a stabilit o redevență anuală de 182.655 de euro, durata contractului fiind de 25 de ani. La final de contract, Primăria Iași urma să încaseze cel puțin 4,5 milioane de euro. Terenul putea fi folosit de investitori doar pentru construirea unei parcări subterane, cu o capacitate maximă de 500 de locuri. Procedura a fost anulată în final.

Constructorii ar fi trebuit să plătească redevență și în cazul în care s-ar fi descoperit vestigii în urma săpăturilor. Prima parcare publică supraetajată din Iași ar urma să fie construită după organizarea unei licitații de execuție, dar rămâne de văzut dacă se va ajunge în această etapă până la alegerile locale din 2024.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *