Au lăsat deoparte familiile și prietenii și au ales să plece peste hotare pentru a-și face datoria. O echipă întreagă de medici, pompieri și militari au plecat ieri de la Iași în Republica Moldova pentru a oferi în țara vecină sprijin medical și logistic pe perioada pandemiei de COVID-19. Veniți din Iași, Mureș sau Arad, oamenii au plecat peste Prut pentru a le aduce alinare și celor din țara vecină loviți de pandemia de coronavirus. La plecarea cadrelor medicale au fost prezenți și membri ai Guvernului României în frunte cu premierul Ludovic Orban
O echipă întreagă de cadre medicale din Iași au plecat ieri departe de locul de muncă și de cei dragi, peste hotare, pentru a-i ajuta și pe alții să lupte cu pandemia de coronavirus. Medici din prima linie ai SMURD, dar și personal medical din cadrul Ministerului Sănătății și ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) au plecat din Iași către Chișinău și alte orașe din Republica Moldova pentru a ajuta cadrele medicale din țara vecină.
Zece angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, 32 de persoane din cadrul Ministerului Sănătății și 12 cadre medicale din cadrul MApN au plecat ieri din urbea moldavă pentru următoarele săptămâni în Basarabia.
41 de medici și asistenți din mai multe specialități din ATI, medicină de urgență, medicină internă, pneumologie, dar și 11 medici și asistenți din MApN au plecat pentru 15 zile în spitale din Chișinău, Cahul și Bălți. Din echipă fac parte ieșeni, dar și personal dim București, Bihor, Arad, Alba și Mureș.
La manifestare au fost prezenți și membri ai Guvernului României în frunte cu premierul Ludovic Orban. La Iași au mai fost prezenți și Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, Costel Alexe, ministrul Mediului, dar și Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Echipa medicală va duce în Republica Moldova și un set complet de echipamente medicale. În țara vecină vor ajunge 500 de mii de măști FFP 2 și FFP 3, 50 de mii de combinezoane, medicamente Plaquenil și Kaletra, necesare pentru tratamentul pacienților de COVID. MApN va livra și zece izolete pentru transportul pacienților.
Departe de familii două săptămâni
Toți aceștia au lăsat familia acasă pentru a se dedica meseriei pe care o practică.
„Mergem cu sentimentul cel mai bun, cu toată deschiderea, pentru că dorim să ne ajutăm colegii noștri de peste Prut, să lucrăm cot la cot cu ei. Suntem convinși că dacă noi am fi într-o situație similară, ei ar veni într-un număr la fel de mare să ne ajute. Este foarte important acest ajutor. Pentru generația noastră este o provocare.
Încercăm să ne facem treaba cât mai bine și să ne întoarcem sănătoși acasă. Suntem specialitatea cea mai expusă, medic de terapie intensivă, dar suntem pregătiți să facem față la această pandemie. Avem emoții, dar emoții constructive, emoții care ne vor ajuta să trecem cu bine. Celor din familie, mai ales celor două fete ale mele, le-am spus că mă întorc cât mai repede, și sigur sănătos”, a spus Dorin Pulbere, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.
În memoria eroilor căzuți în misiune
Anul acesta se împlinesc patru ani de la accidentul de elicopter SMURD din zona raionului Cantemir, Republica Moldova. În elicopter se aflau medicul de urgență Mihaela Dumea, asistentul medical Adrian Sandu, pilotul comandor Ilie Doru Gavril și copilotul Voicu Șocae. Unul din medicii SMURD care au plecat ieri spre Chișinău a colaborat strâns cu Mihaela Dumea.
„Vom pleca 15 zile prin detașare de la DSU către Republica Moldova în mai multe locații. Să sperăm că ne vom întoarce cu bine. Plecăm plini de speranță. Va fi o misiune specială pentru că ei sunt frații noștri și vrem să-i ajutăm. Ne-am oferit voluntari, suntem niște persoane curajoase. Familia a aflat în ultima secundă unde voi merge, chiar astăzi (ieri- n.r.).
Mi-au urat cu toții succes și mă bucur. Este un sentiment de teamă, dar vom trece peste asta cu toții. Vom lucra pe mai multe unități, pe terapie intensivă, pe urgențe, unde este nevoie. Pentru mine nu este prima misiune. Sunt și pe elicopter și am mai fost la misiuni în Republica Moldova. Merg și în amintirea colegilor de la SMURD care au pierit în accidentul de elicopter. Eu am fost medic rezident la Mihaela Dumea și asta mă motivează”, a menționat Giorgiana Matei, medic UPU SMURD Iași.
Peste Prut sunt circa 3.700 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus, iar câteva zeci de medici se află printre cei infectați.
„Este un moment emoționant cu atât mai mult cu cât a fost o zi emoționantă. Pentru noi este o tradiție să muncim în toată Moldova de pe ambele maluri ale Prutului. Am făcut și misiuni aeriene din Republica Moldova în aceste zile. Avem misiuni pe care le facem zilnic și așa cum am plecat în județele din Regiunea Nord-Est plecăm și în Republica Moldova. Este o familie mare pe zona UPU SMURD România- Moldova. La Suceava am plecat foarte repede și nu a fost timp de pregătire. Acum ne-am organizat și am avut posibilitatea să avem mai mulți colegi”, a spus prof. dr. Diana Cimpoeșu, șeful SMURD Iași.
Ludovic Orban, prezent pentru campanie
Premierul Ludovic Orban a ajuns și el la Iași pentru a se întâlni cu toate cadrele medicale care au plecat spre Republica Moldova. Acesta parcă s-a aflat într-o veritabilă campanie electorală, prezența sa fiind una rapidă și scurtă, cu un mesaj extrem de sec.
„Mulțumesc pentru efortul pe care-l faceți. Aveți aprecierea și respectul meu pentru că v-ați aplecat în această misiune umanitară pentru frații noștri de peste Prut. Mulțumesc că ați acceptat să-i sprijinim. Reprezentați România cu cinste și faceți un lucru extrem de benefic pentru România și Basarabia. Să aveți ocazia de a face bine semenilor noștri de peste Prut și prin această misiune să arătăm că suntem mai aproape unii de alții”, a precizat premierul Ludovic Orban.