Prima pagină » Local » Prima lună de toamnă vine cu temperaturi de vară. Cum arată prognoza, pentru perioada următoare, la Iași. „Cod galben de caniculă, cu 10 grade peste mediile anuale”

Prima lună de toamnă vine cu temperaturi de vară. Cum arată prognoza, pentru perioada următoare, la Iași. „Cod galben de caniculă, cu 10 grade peste mediile anuale”

03 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Este prima săptămână de toamnă, dacă este să ne luăm după perioada calendaristică. Însă, odată ce ieșim afară, observăm că vara încă este în drepturi. Meteorologii ieșeni au transmis reporterilor BZI prognoza pentru luna septembrie și la ce trebuie să ne așteptăm în săptămânile următoare.

Toamna de la Iași începe cu un cod galben de caniculă

Este a treia zi de toamnă, iar meteorologii ieșeni au emis și primul cod galben de caniculă. Potrivit acestora, astăzi, 3 septembrie, vremea se menține caldă pentru această perioadă, cu temperaturi care vor ajunge la Iași până la 32 de grade Celsius. Ploile vor apărea abia pe la finalul acestei săptămâni, atunci când temperaturile vor coborî până la 25 de grade Celsius, fiind estimate perioade cu instabilitate atmosferică ridicată, vijelii, dar și ploi cu grindină.

„Pe parcursul zilei de 3 septembrie, toată regiunea Moldovei se află sub atenționare meteorologică de cod galben, prin introducerea de temperaturi deosebit de ridicate, local, caniculă și disconfort termic accentuat. În cea mai mare parte a Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru începutul lunii septembrie, de 7 până la 10 grade, peste mediile multi anuale. Izolat, va fi caniculă și disconfort termic ridicat. Valorile maxime vor fi, în general, cuprinse între 31 și 35 de grade, începând de miercuri și până la finalul săptămânii. Deși regimul termic va deveni oscilant, vremea se menține mai caldă decât normalul termic al perioadei. Cerul va fi variabil, înnorări mai accentuate se vor produce, cu precădere, în după-amiezile și serile de joi, vineri și duminică, când, local, se vor semnala fenomene specifice instabilității atmosferice, averse de ploaie, descărcări electrice, intensificări ale vântului și condiții de grindină”, a declarat Ovidiu Machidon, șef de serviciu în cadrul Centrului Meteorologic Regional Moldova Iași.

În perioada 9-30 septembrie, mediile termice în regiunea Moldovei și la Iași vor ajunge peste mediile specifice perioadei, astfel, vom avea o vară prelungită, cu temperaturi care vor atinge, frecvent, 30 de grade Celsius. La capitolul precipitații, meteorologii estimează cantități ce vor ajunge până la 30 – 40 de l/mp. Temperatura medie, la începutul lunii septembrie, în Iași este de 30,4 grade Celsius, iar pe măsură ce luna a progresat, temperaturile tind să scadă moderat, ajungând la o medie de 29 de grade Celsius până la sfârșitul lunii.

Astfel, toamna aduce la Iași temperaturi de vară, în această lună minimele ajungând cel mult până la 20 de grade celsius. Potrivit meteorologilor, în luna septembrie vor fi 13 zile însorite, 2 zile cu precipitații și 15 zile înnorate. Mai mult, umiditatea aerului va ajunge până la 52 la sută, media de precipitați va fi de 6 la sută din media anuală, iar vântul va sufla slab cu 3,5 m/s. La finalul acestei săptămâni, meteorologii anunță ceva precipitații în zilele de joi, 5 septembrie, vineri, 6 septembrie și duminică, 8 septembrie.

Astfel, vara pare să mai poposească la Iași, până la finalul lunii septembrie, cu o perioadă de caniculă în această săptămână, potrivit meteorologilor ieșeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`