Prima pagină » International » Prima lovitură asupra Podului Crimeei. Rușii au descoperit după doi ani cu ce au atacat ucrainenii
Prima lovitură asupra Podului Crimeei. Rușii au descoperit după doi ani cu ce au atacat ucrainenii

Prima lovitură asupra Podului Crimeei. Rușii au descoperit după doi ani cu ce au atacat ucrainenii

03 mai 2024, 21:20, 3 ,
BZI.ro, în International

Un dispozitiv exploziv improvizat cu o putere echivalentă cu 10 tone de TNT a fost folosit pentru a arunca în aer Podul Kerch în octombrie 2022. În centrul său era combustibil solid pentru rachete, ascuns într-o bobină de folie de polietilenă notează publicația rusă „Kommersant” cu referire la materialele de investigație, notează Kyiv Independent.

Potrivit anchetei ruse, la începutul lunii august 2022, filmul pe 22 de paleți, cu o greutate de 22,7 tone, a fost trimis de la Odesa în orașul bulgar Ruse. De acolo a mers la Georgian Poti, iar apoi la Erevan. În timp ce filmul se afla în terminalul „Transalyan” din Erevan, marfa a fost vămuită de vamă, după care o parte din documentele însoțitoare au fost înlocuite.

Rușii au descoperit după doi ani cu ce au atacat ucrainenii

Pe 4 octombrie, filmul a fost transportat cu un vehicul DAF peste granița georgiano-rusă la punctul de control Verkhniy Lars, iar în două zile a fost livrat la baza angro din Armavir (teritoriul Krasnodar). Acolo, paleții au fost încărcați într-un camion International ProStar cu o remorcă condusă de cetățeanul rus Makhir Yusubov (nu cunoștea planurile).

Șoferul a trebuit să livreze filmul de la Ulyanovsk PEK-34 LLC la adresa SRL „Extra” înregistrată în Simferopol. Astfel de mișcări complexe, se spune în materialele cazului, au fost necesare pentru a slăbi atenția forțelor de securitate asupra mărfii.

Experții ruși cred că un exploziv pe bază de hexan de fabricație străină a fost folosit

Experții ruși cred că un exploziv pe bază de hexan de fabricație străină a fost folosit pentru a detona amestecul exploziv. La rândul său, detonatorul, ascuns și el sub film, a fost declanșat de semnalul GPS-navigatorului „în momentul depășirii unui punct prestabilit al traseului”. Era al 156-lea kilometru al tronsonului de drum Novorossiysk-Kerch.

În urma exploziei, două trave ale podului care leagă digurile 235 și 236 s-au prăbușit, iar 17 vagoane-cisternă ale trenului de marfă au fost avariate.

Comisia de Investigații Rusă consideră că această explozie a fost organizată de Serviciul de Securitate al Ucrainei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *