Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași a dat în folosință un bloc operator complet nou, realizat și dotat la standarde europene. Este vorba despre patru săli de operație – două pentru intervenții endoscopice și două pentru operațiile de transplant renal și chirurgie. Noul bloc operator beneficiază de o instalație de climatizare modernă, spații pre-operatorii și post-operatorii pentru pacienți, spații de pregătire a instrumentarului medical, iar accesul se realizează prin filtre specifice, automatizate, concepute special pentru sectorul medical.
„Noul bloc operator înseamnă un nou început, o locaţie nouă, mai mult spaţiu, mai multe săli, un circuit aproape ideal sau foarte aproape de ideal, totul nou, standardele şi cerinţele epidemiologice de circuit sunt atinse, ale instrumentarului, medicilor, pacienţilor. Tot ce înseamnă rigorile unui bloc operator sunt îndeplinite graţie construire. Prima operaţie am realizat-o la începutul acestui an. Funcţionăm deja în noul bloc operator făcând intervenţiile acolo”, a declarat Adelina Miron, medic primar urolog și coordonator al Blocului Operator.
Prima intervenţie chirurgicală în noul bloc operator
Dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului Parhon din Iaşi a anunţat că marţea viitoare va avea loc prima intervenţie renală programată. Va fi de un donator viu, o tânără va primi un rinichi de la mama sa.
Investiția are o valoare de 10.837.681,98 de lei, fondurile fiind asigurate de către Primăria Municipiului Iași. Din suma totală aproximativ 5,6 milioane de lei au reprezentat investiția în blocul operator, iar până la finalul acestui an, din aceeași alocare de fonduri, va fi renovată complet Secția de ATI, iar Compartimentul de Transplant Renal va fi dar în folosință în primele zile ale lunii februarie.
„Este o investiţie de peste 10 milioane lei care a fost realizată din fondurile CL Iaşi susţinută de Primăria Iaşi cu un impact major asupra pacienţilor Spitalului Parhon. Vorbim despre un bloc operator complet nou într-un spaţiu nou, cu 4 săli de operaţii, spaţii de supraveghere pre-operatorie şi valoare în post operatoriu. Ne dorim ca activitatea de transplant să continue şi să fim în permanenţă un centru de transplant de referinţă. În acest context ţin să precizez că anul 2020 a fost un an bun, cu 40 de intervenţii. A fost cel mai bun an din cei 20 de ani. Cu aceste noi săli putem realiza de la donator viu 2 intervenţii în acelaşi timp şi 4 transplant în acelaşi timp.
În afară de aceasta activitatea, pe secţia de urologie se poate desfăşura în acelaşi timp în condiţii de siguranţă şi cu condiţii foarte bune. Urmează în următoarele 2 săptămâni să fie dată în folosinţă şi compartimentul de transplant. Sunt activităţi de renovare în cadrul secţiei de transplant renal. Până la sfârşitul anului va fi o nouă secţie de AŢI, din aceeaşi sursă de finanţare. Prima intervenţie renală programată va fi de la un donator viu, marţea viitoare. Este vorba despre o tânără care va primi un rinichi de la mama ei”, a declarat dr. Ionuţ Nistor, purtător de cuvânt Spital Parhon Iaşi.
Din luna februarie sunt programate să înceapă lucrările de reabilitare a Secției de Anestezie și Terapie Intensivă a spitalului ieșean.