Prima pagină » Titlurile zilei » Prima femeie șofer de autobuz de la Compania de Transport Public Iași. La 31 de ani străbate străzile cu un autobuz de peste 11 tone. „Oamenii din stații vin în fața autobuzului și se uită uimiți la mine”

Prima femeie șofer de autobuz de la Compania de Transport Public Iași. La 31 de ani străbate străzile cu un autobuz de peste 11 tone. „Oamenii din stații vin în fața autobuzului și se uită uimiți la mine”

25 ian. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Titlurile zilei

Iuliana Henea are 31 de ani și este singura femeie șofer de autobuz din Iași. Este pasionată de mașini încă de mică și a reușit să își îndeplinească visul după ce s-a întors din Marea Britanie în urmă cu doi ani

Ieșeanca Iuliana Henea are 31 de ani și este singura femeie șofer de autobuz din oraș. S-a întors în urmă cu doi ani din Marea Britanie, unde a lucrat într-o fabrică, dar visul ei a fost să devină șofer profesionist. Din septembrie 2020, Iuliana a început să lucreze la Compania de Transport Public (CTP) Iași și astfel a devenit singura femeie șofer de autobuz din oraș. Lucrează alături de soțul ei, șofer tot la CTP Iași. Femeia a fost primită cu brațele deschise de întreaga companie, iar colegii au fost foarte înțelegători cu ea.

Iuliana conduce acum un autobuz cu o lungime de 12 metri și cu un gabarit de aproximativ 12 tone. La început i-a fost alocat un singur traseu pentru a prinde experiență și încredere. Acum conduce autobuzele de pe traseele 36, 28 și 5. În 2017 a părăsit Iașul pentru un trai mai bun și a ales să plece în Regatul Marii Britanii, acolo unde visul ei a început să prindă contur. Iuliana a prins mai mult curaj după ce a văzut în Anglia câte femei conduc autobuze și a realizat că visul ei chiar poate deveni realitate.

„Îmi doream de foarte mult timp să devin șofer profesionist, în special șofer de autobuz. La început mi-a fost teamă, chiar dacă îmi doream asta foarte mult, nu aveam încredere că voi reuși în România, aici oamenii au alte concepții. După ce am ajuns în Anglia și am văzut zeci de femei care conduc autobuzele prin oraș, mi-am zis că sigur voi reuși și eu. M-am întors în țară, am făcut școala pentru categoria D, mi-am luat atestatul de transport persoane și am plecat la drum. Nu mă așteptam să fiu acceptată la CTP Iași, dar am rămas plăcut uimită de felul în care m-au primit”, a declarat Iuliana Henea, prima femeie șofer de autobuz din Iași.

Cât timp a fost plecată în Anglia, a lucrat într-o fabrică, dar visul ei a fost mereu să fie șofer profesionist.

Curajoasa șoferiță dă piept zilnic cu traficul ieșean

Ieșeanca Iuliana Henea a devenit de aproximativ patru luni singura femeie șofer de autobuz la CTP Iași. În fiecare zi se confruntă pe străzile Iașului cu tot felul de întâmplări. Participanții la trafic rămân uimiți când o văd pe frumoasa blondă la volanul autobuzului. Sutele de claxoane pe care le primește zilnic, din diferite motive, nu o descurajează. Unii călători o încurajează, alții sunt nedumeriți înainte de a urca în autobuz.

„Când stau la semafor, se uită toată lumea foarte uimită la mine. Mă gandesc oare ce e în capul lor când se uită așa la mine. Poate unii se gândesc «ce caută și asta la volan?» sau «ce tare, o femeie la volan». Românii nu sunt obișnuiți ca o femeie să conducă autobuzul. Sunt fericită când vin pasagerii la mine să mă felicite și să mă încurajeze. Alteori, s-a întâmplat să opresc în stație, iar un om a venit în fața autobuzului și se uita foarte nedumerit la mine, a început să râdă și a urcat”, spune șoferița.

Mai există o femeie care își dorește să devină șofer de autobuz și urmează școala la Compania de Transport Public Iași, iar Iuliana consideră că a fost un model pentru aceasta.

„Știu că mai este acum o femeie care face școala la CTP pentru a deveni șofer de autobuz. Cred că s-a aflat în situația mea, i-a fost teamă, iar după ce m-a văzut pe mine, a prins curaj. Mă gândesc că poate am fost un model pentru ea”, a mai spus Iuliana Henea.

Chiar dacă este considerată o meserie pentru bărbați, Iuliana Henea vrea să obțină permisul pentru toate categoriile de șofer profesionist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *