Prima pagină » Local » Prima femeie judecător a ajuns la Tribunalul Militar Iași! Decizia a fost luată de CSM (Exclusiv)
Prima femeie judecător a ajuns la Tribunalul Militar Iași! Decizia a fost luată de CSM (Exclusiv)

Prima femeie judecător a ajuns la Tribunalul Militar Iași! Decizia a fost luată de CSM (Exclusiv)

28 ian. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Local

Un judecător ieșean a obținut recent transferul de la Tribunalul Județean la Tribunalul Militar Iași. Este pentru prima oară când o femeie judecător ajunge la instanța militară. Astfel, magistratul Anca Natalia Costea își va începe activitatea la noua instanță de pe 1 februarie 2022

Prima femeie judecător a ajuns la Tribunalul Militar Iași! Decizia a fost luată recent de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Așadar, un judecător ieșean a obținut recent transferul de la Tribunalul Județean, la Tribunalul Militar Iași. Este pentru prima oară când o femeie judecător ajunge la instanța militară. Potrivit informațiilor deținute de către reporterii cotidianului BZI, magistratul Anca Natalia Costea își va începe activitatea la noua instanță de pe 1 februarie 2022. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz în care unui judecător i-a fost respinsă cererea de a se transfera.

Prima femeie judecător a ajuns la Tribunalul Militar Iași

Secția de judecători din cadrul CSM a soluționat ordinea de zi a ultimei ședințe pe care a avut-o. În cadrul acelei ședințe, reprezentanții CSM au decis aprobarea transferului judecătoarei Anca Natalia Costea.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât transferul doamnei judecător cu grad profesional de curte de apel Anca Natalia Costea, de la Tribunalul Iaşi, la Tribunalul Militar Iaşi, începând cu data de 1 februarie 2022”, au precizat recent reprezentanții CSM.

Hotărârea a fost luată cu 6 voturi de admitere, 2 de respingere și 2 nule. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz în care unui judecător i-a fost respinsă cererea de a se transfera.

Decizia luată de CSM: Anca Natalia Costea, eliberată din funcția de vicepreședinte

În cadrul aceleiași ședințe, reprezentanții Secției pentru judecători a CSM au mai hotărât eliberarea judecătoarei din funcția de vicepreședinte al Tribunalului ieșean.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât eliberarea doamnei judecător Anca Natalia Costea din funcţia de vicepreşedinte al Tribunalului Iaşi, începând cu data transferului”, au adăugat cei de la CSM.

Contactată telefonic de către reporterii cotidianului BZI, Anca Natalia Costea a refuzat să comenteze cu privire la transfer.

„Aveți toate datele transferului pe site-ul CSM”, a spus ieri magistratul Anca Natalia Costea.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru transferul la instanțele militare

Transferul de la instanțele civile la cele militare este reglementat de art. 32, alin. 2, din Legea nr. 303/2004. Conform legislației, un judecător se poate transfera la o instanță militară dacă are cel puțin grad de Tribunal. Pe de altă parte, menționăm că CSM a respins cereri similare formulate de alți magistrați, respectiv Ciprian Gabriel Cristureanu, care doreau transferul de la Judecătoria Iaşi, Dan Dănăilă, judecător la Tribunalul Vaslui, Daniela Cozmei, de la Judecătoria Iași, dar și Narcis Violin Stoica, judecător la Tribunalul Iaşi.

De remarcat este faptul că acesta din urmă a contestat deja decizia CSM la Curtea de Apel Iași. Amintim că, în urma deciziei CSM, prima femeie judecător a ajuns la Tribunalul Militar Iași, fiind vorba despre Anca Natalia Costea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *