Prima pagină » Eveniment-Social » Prima expoziție permanentă din cadrul Muzeului de Istorie Naturală va fi deschisă publicului în anul 2025
Prima expoziție permanentă din cadrul Muzeului de Istorie Naturală va fi deschisă publicului în anul 2025

Prima expoziție permanentă din cadrul Muzeului de Istorie Naturală va fi deschisă publicului în anul 2025

29 ian. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Muzeul de Istorie Naturală din Iași a fost inaugurat după o perioadă de cinci ani de zile, timp în care a fost reabilitat și modernizat. Prima expoziție permanentă va fi deschisă publicului în 2025, însă în acest an vor mai exista și unele temporare.

Muzeul de Istorie Naturală a fost inaugurat după cinci ani în care clădirea a fost reabilitată

Marți, 23 ianuarie 2024, a avut loc inaugurarea Muzeului de Istorie Naturală. Clădirea este a Primăriei Municipiului Iași, însă deocamdată nu a fost predată Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După ce se va întâmpla acest lucru, reprezentanții muzeului vor putea începe amenajarea spațiului, proces care durează. Ștefan Zamfirescu, directorul interimar al Muzeului de Istorie Naturală, subliniază faptul că expoziția permanentă va fi deschisă publicului peste un an de zile.

Edificiul este o bijuterie arhitecturală și va fi gestionat de trei instituții, respectiv UMF Iași, Universitatea „Al. I .Cuza” din Iași și Primăria Iași. Investiția a fost realizată de Primăria Municipiului Iași printr-un proiect în valoare de peste 13 milioane de lei.

„Deocamdată, doar clădirea Muzeului de Istorie Naturală a fost inaugurată de către Primăria Municipiului Iași. În prezent, se lucrează la montarea inițială a mobilierului expozițional, a vitrinelor. Pot spune că încă nu suntem la noi acasă, nu a fost realizată o preluare oficială de către Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Trebuie să se facă acest lucru și abia de atunci ne vom ocupa, mai întâi trebuie să achiziționăm o expoziție permanentă.

Trebuie să vedem cum vor fi așezate exponatele pe care le avem, să vedem ce exponate mai trebuie să achiziționăm, ce materiale media se vor alcătui și multe altele. Nu vorbim doar de luarea unor piese de muzeu și așezarea lor, este un proces mult mai complex. Este un proces care va dura și eu cred că într-un an de zile vom putea avea o expoziție permanentă, terminată. Dacă vrem să iasă ceva de secolul XXI, ne trebuie timp. Personalul actual al muzeului este compus din trei oameni, deci este extrem de puțin, având în vedere doar căratul pieselor dintr-o parte în alta. Avem niște limitări, dar trebuie să le depășim”, declară Ștefan Zamfirescu, director interimar Muzeul de Istorie Naturală.

Muzeul de Istorie Naturală se numără printre cele mai vechi muzee din Iași

Muzeul de Istorie Naturală este o instituție culturală, cu valenţe educative. Obiectivul muzeului îl constituie colectarea, identificarea, conservarea şi valorificarea bunurilor din patrimoniul biodiversităţii naturale, în paralel cu activitatea de educare a publicului în spiritul cunoaşterii și conservării naturii.

„În momentul în care vom avea acces la clădire, vom încerca măcar să realizăm niște expoziții temporare care să poată să îndulcească perioada aceasta de așteptare. Vizitatorii vor putea vedea piese importante, cele istorice, vor exista exponate din toate categoriile, lumea animală, dar vor fi și exponate din lunea plantelor, va fi o sală dedicată organizării sistematice a lumii vii, o sală dedicată evoluției. Avem o schiță cu ceea ce ne dorim să realizăm, dar lucrurile se pot schimba între timp. Vor fi în jur de câteva mii de piese în expoziția permanentă, nu putem expune tot, deoarece nu vor mai avea vizitatorii pe unde să circule. Exponatele vor fi așezate prin rotație”, adaugă Ștefan Zamfirescu, director interimar Muzeul de Istorie Naturală.

Muzeul de Istorie Naturală se numără printre cele mai vechi muzee din Iași. Deține peste 300.000 de exponate și include trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli de colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie, precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Cod roșu de vijelii puternice în tot județul Cluj. Rafale de până la 110 km/h. A fost emis mesaj RO-Alert
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Andreea Bălan, despre viitoarea nuntă: Am stabilit data, urmează să o comunic
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Bolojan i-a luat banii din buzunar lui Gigi Becali. Cu cât a rămas patronul FCSB
Playtech.ro
Top 3 ţări în care se trăieşte cel mai bine. România ocupă locul 44, după Bulgaria
Dailybusiness.ro
Compania de stat în care angajații sunt plătiți regește. Șefii încasează lunar 10.000 de euro, iar membrii CA primesc 14.500 de lei pentru fiecare ședință la care participă
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Cine este femeia cu care s-a iubit Nicușor Dan, înainte să o cunoască pe Mirabela Grădinaru
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025