Muzeul de Istorie Naturală din Iași a fost inaugurat după o perioadă de cinci ani de zile, timp în care a fost reabilitat și modernizat. Prima expoziție permanentă va fi deschisă publicului în 2025, însă în acest an vor mai exista și unele temporare.
Muzeul de Istorie Naturală a fost inaugurat după cinci ani în care clădirea a fost reabilitată
Marți, 23 ianuarie 2024, a avut loc inaugurarea Muzeului de Istorie Naturală. Clădirea este a Primăriei Municipiului Iași, însă deocamdată nu a fost predată Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. După ce se va întâmpla acest lucru, reprezentanții muzeului vor putea începe amenajarea spațiului, proces care durează. Ștefan Zamfirescu, directorul interimar al Muzeului de Istorie Naturală, subliniază faptul că expoziția permanentă va fi deschisă publicului peste un an de zile.
Edificiul este o bijuterie arhitecturală și va fi gestionat de trei instituții, respectiv UMF Iași, Universitatea „Al. I .Cuza” din Iași și Primăria Iași. Investiția a fost realizată de Primăria Municipiului Iași printr-un proiect în valoare de peste 13 milioane de lei.
„Deocamdată, doar clădirea Muzeului de Istorie Naturală a fost inaugurată de către Primăria Municipiului Iași. În prezent, se lucrează la montarea inițială a mobilierului expozițional, a vitrinelor. Pot spune că încă nu suntem la noi acasă, nu a fost realizată o preluare oficială de către Universitatea «Alexandru Ioan Cuza». Trebuie să se facă acest lucru și abia de atunci ne vom ocupa, mai întâi trebuie să achiziționăm o expoziție permanentă.
Trebuie să vedem cum vor fi așezate exponatele pe care le avem, să vedem ce exponate mai trebuie să achiziționăm, ce materiale media se vor alcătui și multe altele. Nu vorbim doar de luarea unor piese de muzeu și așezarea lor, este un proces mult mai complex. Este un proces care va dura și eu cred că într-un an de zile vom putea avea o expoziție permanentă, terminată. Dacă vrem să iasă ceva de secolul XXI, ne trebuie timp. Personalul actual al muzeului este compus din trei oameni, deci este extrem de puțin, având în vedere doar căratul pieselor dintr-o parte în alta. Avem niște limitări, dar trebuie să le depășim”, declară Ștefan Zamfirescu, director interimar Muzeul de Istorie Naturală.
Muzeul de Istorie Naturală se numără printre cele mai vechi muzee din Iași
Muzeul de Istorie Naturală este o instituție culturală, cu valenţe educative. Obiectivul muzeului îl constituie colectarea, identificarea, conservarea şi valorificarea bunurilor din patrimoniul biodiversităţii naturale, în paralel cu activitatea de educare a publicului în spiritul cunoaşterii și conservării naturii.
„În momentul în care vom avea acces la clădire, vom încerca măcar să realizăm niște expoziții temporare care să poată să îndulcească perioada aceasta de așteptare. Vizitatorii vor putea vedea piese importante, cele istorice, vor exista exponate din toate categoriile, lumea animală, dar vor fi și exponate din lunea plantelor, va fi o sală dedicată organizării sistematice a lumii vii, o sală dedicată evoluției. Avem o schiță cu ceea ce ne dorim să realizăm, dar lucrurile se pot schimba între timp. Vor fi în jur de câteva mii de piese în expoziția permanentă, nu putem expune tot, deoarece nu vor mai avea vizitatorii pe unde să circule. Exponatele vor fi așezate prin rotație”, adaugă Ștefan Zamfirescu, director interimar Muzeul de Istorie Naturală.
Muzeul de Istorie Naturală se numără printre cele mai vechi muzee din Iași. Deține peste 300.000 de exponate și include trei săli cu expoziţii de mamifere, două săli de colecţii ştiinţifice, o sală cu expoziţie de păsări, o sală cu expoziţie de nevertebrate inferioare, o sală cu expoziţie de nevertebrate şi insecte, o sală cu expoziţie mineralogie – paleontologie, precum şi sala cu caracter istoric „Alexandru Ioan Cuza”.