Prima pagină » Coronavirus » Ce se întâmplă în organism după prima doză de vaccin anti-covid?
Ce se întâmplă în organism după prima doză de vaccin anti-covid?

Ce se întâmplă în organism după prima doză de vaccin anti-covid?

20 ian. 2021, 13:14,
în Coronavirus

Probabil, oricine se întreabă ce se întâmplă în organism după prima doză de vaccin anti-covid administrată? Dar după a doua? De aceea, Theodora Benedek, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, oferă câteva informaţii cuprinzătoare.

Theodora Benedek a verificat nivelul de anticorpi după prima doză de vaccin, iar rezultatul a fost unul neaşteptat. Studiile în domeniu arata că abia după administrarea rapelului apare o cantitate suficientă de anticorpi. Dr. Benedek însă a observat că nivelul de anticorpi s-a mărit de trei ori numai după prima doză.

„În cazul acestei determinări de laborator se considera că o valoare a titrului de anticorpi de peste 1 e pozitivă. Deci organismul are anticorpii necesari pentru a se lupta cu virusul. Iar titrul meu este de 4.4 unităţi arbitrare pe ml. Deci deja la 2 săptămâni am protecția necesară în cazul în care m-aș infecta cu coronavirus”, a declarat Theodora Benedek.

Ce se întâmplă după doza de rapel?

Conform afirmaţiilor dr. Adrian Streinu-Cercel, dacă ni se administrează şi doza de rapel, atunci nu există un risc așa de mare să apară infecția severă.

„Am făcut niște teste la cei care s-au vaccinat în prima tură, chiar înainte de a doua administrare aveau anticorpi protectori. E de așteptat că a doua doză să consolideze răspunsul la virus. Teoretic, după a doua doză, la şapte zile deja putem fluiera liniştiţi. Că nu mai suntem la risc să dezvoltăm infecţii severe cu noul coronavirus.

Dar, atenţie, masca va rămâne obligatorie în continuare până în 2023, pentru că acest vaccin ne protejează pe dinăuntru, nu ne protejează şi la nivelul mucoaselor. Astfel încât, dacă dăm masca jos şi renunţăm la ea, avem toate şansele să luăm un virus pe care noi pe urmă să îl dăm mai departe unor persoane care nu sunt imunizate şi o să generăm în continuare îmbolnăviri”, a declarat Adrian Streinu-Cercel.

Bineînţeles, chiar dacă ne vom vaccina, masca tot trebuie purtată. Este obligatorie, de altfel, până în 2022.

„Masca va fi obligatorie categoric până în 2022. Vaccinul ne protejează pe dinăuntru, nu la nivelul mucoaselor. Dacă dăm masca jos, e posibil să luăm virusul și să îl dăm celor care nu sunt imunizați.

Măsurile de precauție de până acum trebuie menținute și chiar întărite, pentru că imunizarea prin vaccinare și măsurile de protecție să ducă la reducerea foarte rapidă a circulației virusului”, a adăugat Adrian Streinu Cercel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *