Prima pagină » Actualitate » Prima declaraţie a lui Dacian Cioloș după ce şi-a prezentat lista miniştrilor în Parlament: „E nevoie de măsuri concrete” – VIDEO
Prima declaraţie a lui Dacian Cioloș după ce şi-a prezentat lista miniştrilor în Parlament: „E nevoie de măsuri concrete” - VIDEO

Prima declaraţie a lui Dacian Cioloș după ce şi-a prezentat lista miniştrilor în Parlament: „E nevoie de măsuri concrete” – VIDEO

18 oct. 2021, 11:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Prim-ministru desemnat de preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, Dacian Cioloş şi-a prezentat luni, 18 octombrie 2021, propriul Guvern în Parlament. Oficialul a transmis faptul că este pregătit să implementeze măsuri dificile şi să se concentreze pe criză sanitară, respectiv cea energetică.

„Am depus o listă de miniștri pentru un guvern monocolor pentru că nu e momentul pentru un experiment. Dacă acest guvern, avem nevoie de oameni care să răspundă masurilor politice. Noi suntem pregătiţi să ne asumăm aceste măsuri dificile, avem nevoie de un Executiv capabil să poate să acţioneze imediat. Programul nostru de guvernare poată să pară dur, dar în situații excepționale este nevoie de soluții dure. În ceea ce privește pandemia, este deja prea târziu și avem nevoie de un Guvern care să poată lua decizii rapid.

Avem priorități pe domeniul sanitar, pe domeniul economic-energetic, pentru repornirea PNRR-ului. Sperăm ca forțele politice din Parlament să înțeleagă urgența și să acționeze cu bună credință. Noi am acționat cu bună credință, fără a încerca să speculăm anumite jocuri politice și nici jocuri politicianiste pentru a câștiga puncte electorale.

Nu avem nici cea mai mică idee de a deschide anumite dispute politicianiste în Parlament. Nu este momentul de jocuri politice și îmi doresc ca fiecare parlamentar să se gândească de două ori înainte de a da un vot. Soluția noastră este benefică pentru toată lumea și trebuie să evităm să trecem prin convulsii sociale datorate incapacității de a găsi soluții politice.”, a spus Dacian Cioloș.

Premierul desemnat: „Nu cu negocieri pe sub masă!”

Premierul propus Dacian Cioloș în intervenția sa a făcut o serie de precizări după ultimul apel făcut parlamentarilor Partidului Național Liberal și Partidului Social Democrat.

„O majoritate se construiește în jurul unui proiect politic, în jurul unui program de guvernare și în jurul unei liste de guvern. Asta este din punctul meu de vedere o majoritate. Poți să ai sau nu o susținere prin vot în Parlament și asta se va vedea la vot. Am încercat să construim o majoritate, ca să nu mergem singuri. Când vorbești de un guvern monocolor, nu mai vorbești de majoritate. (…) Nu avem ce demersuri să mai facem. Și în momentul de față fac demersuri prin ceea ce vă spun, dar nu cu negocieri pe sub masă, pentru că negocierile se poartă înainte ca să se poată construi o majoritate stabilă. Ceea ce am spus că voturile se numără în Parlament, este o realitate”, a spus Dacian Cioloș.

Cioloș a transmis un mesaj duminică, 17 octombrie 2021, înainte de a depune lista de miniștri USR și programul de guvernare în Parlament, pentru a obține votul de încredere.

El a făcut apel la PNL, despre care spune că e „conștient că există o aversiune și o nervozitate la adresa noastră încă din campaniile electorale din 2019 și 2020”.

Cioloș notează pe Facebook că „guvernul monocolor al USR poate fi o soluție pentru ieșirea din criză”. Totodată, liderul USR afirmă că „pentru PSD tot noi putem fi o soluție pentru a depăși lunile care urmează”. „Poate ne rupem gâtul și veți scăpa de noi sau poate vom reuși să ținem lucrurile sub control și vă vom permite să vă numărați liniștiți procentele”, a mai scris Cioloș.

Dacian Cioloș, despre certificatul verde Covid-19

Premierul desemnat Dacian Cioloș susține că impunerea certificatului verde la toate locurile de muncă din România, măsură prevăzută în programul de guvernare al executivului USR, este o măsură extrem de benefică, ce a dat roade și în Uniunea Europeană.

„Susținem o măsură care a fost aplicată cu succes și în alte state UE. Chiar dacă gradul de infectare e mare, există mai puțini morți ca în România. Certificatul verde implică trei elemente: vaccinat, testat și trecut prin boală, de asta vrem să îl impunem la vaccinare. Vom pregăti și măsuri de acces la centre de testare și pentru ca testele să fie accesibile pentru cei care vor să le folosească”, a declarat Dacian Cioloș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *