Prima pagină » Titlurile zilei » Prima crescătorie de cerbi din Iași pentru vânătorii bogați! Gabriel Doncean: ”Am adus exemplare din rase cu tradiție” -FOTO/VIDEO

Prima crescătorie de cerbi din Iași pentru vânătorii bogați! Gabriel Doncean: ”Am adus exemplare din rase cu tradiție” -FOTO/VIDEO

28 ian. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Prima crescătorie de cerbi din județul Iași se află în comuna Sinești, la complexul de creștere a vânatului de la Gheorghițoaia. Direcția Silvică Iași, care administrează această fermă, a adus 10 pui de cerbi lopătari, iar în curând vor fi aduși mufloni și cerbi comuni

Prima crescătorie de cerbi din județul Iași a fost înființată în comuna Sinești. După ce reprezentanții Direcției Silvice au primit avizul pentru popularea complexului de creștere a vânatului de la Gheorghițoaia, au fost aduși primii 10 pui de cerbi lopătari. Specialiștii și-au propus să ajungă la un efectiv de 100 de exemplare.

”Pentru că din luna noiembrie 2021, în urma depunerii proiectului tehnic și a studiului de impact la Ministerul Mediului și Pădurilor, am obținut autorizația pentru creșterea mistreților, căprioarelor, muflonilor și cerbilor, lopătari și comuni, am făcut deja popularea cu 10 cerbi lopătari. Săptămâna trecută au fost aduși 4 masculi și 6 femele. Exemplarele de vânat sunt aduse, prin repartizare, de la alte Direcții Silvice din țară. Cerbii sunt ca matcă pentru reproducere iar după ce se vor înmulți și o sa fie mai multe exemplare, poate 80, 100 de lopătari, se pot extrage exemplarele de selecție sau trofeu. În funcție de mărimea și greutatea trofeului se aplică un tarif care poate ajunge de la 350, până la 1.000 euro. Urmează să aducem pentru popularea țarcului mufloni și cerbi comuni”, susține Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Populația de mistreți din Iași a fost înlocuită cu căprioare și ciute

Specialistul susține că, din cauza pestei porcine africane și a reducerii efectivelor de mistreți, de la complexul din Gheorghițoaia, au fost aduși cerbii care deja s-au obișnuit cu noua ”casă”. Complexul are o suprafață de 460 de hectare. Gabriel Doncean mai spune că unul din efectele pestei porcine este creșterea numărului de exemplare de cerbi și căpriori.

”Ne așteptăm ca pesta porcină să decimeze populația de mistreți, de aceea am făcut popularea cu cerbi. Mai avem vreo 40 de exemplare de mistreți și din cauza virusului, efectivele au ajuns la 20 la sută, față de cele înregistrate acum 3 ani. Le asigurăm hrană și au toate condițiile de creștere. Sperăm că exemplarele, făcând anticorpi, pentru că nu s-a găsit niciun vaccin pentru PPA, să crească efectivele. Fenomenul pestei porcine africane va dura între 10-15 ani pentru că virusul persistă în zonă între 5 și 6 ani, spun specialiștii. Sperăm să protejăm în continuare mistreții de la Gheorghițoaia. Am avut solicitări de la Direcții Silvice din alte județe pentru popularea țarcurilor unde s-au decimat efectivele de mistreți, dar nu au primit avizele de la ANSVSA pentru că sunt în zona roșie. Însă am observat că, în ultimii 3 ani, o specie a înlocuit-o pe alta. Am citit statisticile și au crescut efectivele de căpriori, de ciute, și la noi în Iași. Este prezent și șacalul auriu, iar anul trecut nu a fost împușcat niciun șacal, deși am avut cotă de vânătoare”, mai spune Gabriel Doncean.

Reporterii BZI au prezentat, în edițiile anterioare, un reportaj făcut în complexul de la Gheorghițoaia.

Pentru a înființa prima crescătorie de cerbi din județul Iași, specialiștii au făcut un studiu de impact

Gabriel Doncean mai explică faptul că, pentru a putea înființa această crescătorie de cerbi, au fost urmați toți pașii necesari pentru obținerea autorizațiilor, inclusiv realizarea unui studiu privind impactul asupra mediului. Mai mult, silvicultorii din Iași s-au consultat cu specialiștii din Ungaria, recunoscuți pentru tradiția în creșterea cerbilor.

”Am realizat un studiu cu cei de la Facultate de Silvicultură din Brașov, în ceea ce privește impactul asupra mediului, și am primit avizele, iar, în cele din urmă, am reușit să aducem cerbii lopătari. Avem un țarc de carantină și vrem să înmulțim exemplarele pentru a popula și alte crescătorii de vânat, din țară. Noi am fost la evenimentul organizat în Ungaria, am discutat despre crescătoriile de cerbi de acolo, țara fiind recunoscută pentru această tradiție. Am adus exemplare din rase cu tradiție și ne așteptăm ca populația de animale pentru vânat să ajungă la 100 de exemplare ”, a adăugat Gabriel Doncean, director Direcția Silvică Iași.

Unul dintre trofeele de cerb expuse la ”Expoziția Mondială dedicată Vânătorii” din Budapesta aparține Direcției Silvice Iași. Pentru că există cerere pentru organizarea de partide de vânătoare în anul 2022, în viitorul apropiat vor fi astfel de evenimente, iar exemplarele vor fi aduse din prima crescătorie de cerbi din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`