Prima pagină » Local » Prima coronarografie s-a realizat la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Sf. Spiridon Iași
Prima coronarografie s-a realizat la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Sf. Spiridon Iași

Prima coronarografie s-a realizat la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Sf. Spiridon Iași

22 dec. 2020, 15:55,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Sf. Spiridon din Iași a declarat faptul că astăzi, 22 decembrie 2020, s-a realizat la clinica de cardiologie a unității medicale prima coronarografie.

Aparatul a fost inaugurat și funcționează la standardele impuse. Cadrele medicale preiau pacienții doar cu programarea făcută în prealabil.

„Astăzi s-a realizat prima coronarografie în clinica Cardiologie din Spitalul Sf. Spiridon Iași la un bărbat de 56 ani cu leziuni bicoronariene”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ din Iași a inaugurat în data de 2 octombrie un aparat de angiografie coronariană și unul de electrofiziologie și pacing cardiac, ambele fiind vârfuri de gamă pe segmental de tehnică medicală.

„Astfel, Secția Clinică de Cardiologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ Iași va avea o dotare la standard europene de elită. Iar pacienților cu patolgoie majoră cardiovasculară din zona Moldovei l ise va oferi o garanție suplimenatră la viață și sănătate, cu atât mai mult cu cât suferința cardiovasculară este cauza principal de morbiditate la nviel global“, a declarat atunci Ion Bârliba, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridion“ Iași.

Sumele necesare achiziționării aparaturii au fost alocate de către actualul Guvern prin Ministerul Sănătății.

„Evenimentul se înscrie și continuă seria recent de dotări și acte medicale de înaltă performanță destinate pacienților la nivelul spitalului nostru: transplant de ficat și de cornee, cel mai modern și recent dat în funcțiune Centru de mari arși din țară“, adaugă Ion Bârliba.

Zeci de pacienți cu cardiopatie ischemică au murit pentru că Iașul nu avea decât două coronarografe!

Mai mulți pacienți cu cardiopatie ischemică au decedat din cauza faptului că nu au avut unde să-și facă o coronarografie. Doctorii au transmis faptul că la sfârșitul lunii octombrie, un nou coronarograf va fi pus în funcțiune. Dr. Dan Tesloianu precizează că viața pacienților depinde de această intervenție

Bolnavii cu cardiopatie ischemică vor putea beneficia de coronarografie la Clinica de Boli Cardiovasculare de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Până acum, la Iași au fost doar două coronarografe care nu făceau față numărului tot mai mare de solicitări, iar bolnavii mureau cu zile. Medicii menționează că între 5 și 10 la sută dintre pacienții cu boli cardiovasculare pot muri dacă nu beneficiază de această intervenție. La o populație de circa 4 milioane de oameni din Regiunea Moldovei, cele două coronarografe s-au dovedit a fi insuficiente.

Dr. Dan Tesloianu: „La Institutul de Boli Cardiovasculare era singurul loc unde se puteau monta stenturile, iar cadrele medicale nu reușeau justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări”

Într-o perioadă de zeci de ani, municipiul Iași avea doar două coronarografe amplasate la Institutul de Boli Cardiovasculare. Chiar dacă medicii susțin faptul că este o intervenție de salvare, s-au simțit de multe ori neputincioși în fața faptului că lipsea un alt coronarograf. Zeci de oameni au decedat pentru că nu au putut beneficia de o coronarografie.

„Până acum, la Institutul de Boli Cardiovasculare era singurul loc unde pacienții cu cardiopatie ischemică din regiunea Moldovei își puteau face o coronarografie. La Institut era singurul loc unde se puteau monta stenturile, iar cadrele medicale nu reușeau justificat să facă față și să acopere numărul de solicitări. Un nou coronarograf a fost amplasat la Clinica de Boli Cardiovasculare și urmează să intre în funcțiune la finalul lunii octombrie”, spune dr. Dan Tesloianu de la Clinica de Boli Cardiovasculare din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`