Prima pagină » Actualitate » Prim-ministrul din Sri Lanka cere intervenția armatei pentru a restabili ordinea

Prim-ministrul din Sri Lanka cere intervenția armatei pentru a restabili ordinea

14 iul. 2022, 08:13,
în Actualitate

Prim-ministrul din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe, le-a spus armatei să facă „tot ce este necesar pentru a restabili ordinea”, după ce protestatarii i-au luat cu asalt biroul miercuri.

Asta în condiţiile în care în Sri Lanka este stare de urgență care a fost declarată recent din cauza protestatarilor care sunt tot mai violenți.

Prim-ministrul din Sri Lanka, despre intervenția armatei

Wickremesinghe a fost numit președinte interimar de către președintele Gotabaya Rajapaksa, care a fugit din țară. Prim-ministrul din Sri Lanka dorește intervenția armatei. Dar decizia de a-l lăsa la conducere a declanșat noi proteste, cerând ca și premierul să plece. Sri Lanka a suferit de cea mai gravă criză economică din ultimele decenii.  Mulți dau vina pe administrația Rajapaksa pentru criză și îl văd pe Wickremesinghe, care a devenit prim-ministru în mai, ca parte a problemei. Miercuri, pentru a doua oară în mai puțin de o săptămână, protestatarii au pătruns într-o clădire de stat extrem de sigură. De data aceasta a fost biroul premierului.

Făcând ecou scenelor anterioare din weekendul reședinței oficiale a președintelui ocupat, oamenii din biroul primului ministru s-au odihnit pe canapele de pluș făcând fotografii, în timp ce alții stăteau pe scaune și birouri fluturând steagul Sri Lanka.

Într-o prezență la un post de televiziune, Wickremesinghe a cerut protestatarilor să părăsească biroul său ocupat și alte clădiri de stat și să coopereze cu autoritățile.

„Nu ne putem distruge constituția. Nu putem permite fasciștilor să preia controlul. Trebuie să punem capăt acestei amenințări fasciste la adresa democrației”, a spus el.

Întrebat însă dacă declarația primului ministru a fost un indiciu că armată ar putea prelua controlul, un avocat pentru drepturile omului din Colombo, Bhavani Fonseka, a declarat pentru BBC World at One că Sri Lanka „nu are o istorie în care armata a jucat un rol activ. în politică sau în guvern – spre deosebire de unele dintre celelalte țări din vecinătate”.

„Am avut o democrație foarte robustă și au fost aleși reprezentanți în acest rol. Dar suntem și într-o situație fără precedent, așa că orice este posibil”, a adăugat ea.

Sri Lanka și-a declarat falimentul

Falimentul este inevitabil pentru Sri Lanka care nu mai dispune de resursele financiare necesare pentru a-și plăti distribuitorii de combustibil. În urmă cu câteva săptămâni prim-ministrul a avertizat asupra acestui aspect spunând că soluțiile sunt puţine. Plecarea președintelui amenință un potențial vid de putere în Sri Lanka, care are nevoie de un guvern funcțional care să ajute să-l scoată din ruina financiară. Politicienii din alte partide au vorbit despre formarea unui nou guvern de unitate, dar nu există niciun semn că sunt aproape de acord. De asemenea, nu este clar dacă publicul ar accepta ceea ce vin.

Într-o declarație de presă de miercuri, echipa lui Wickremesinghe a declarat că i-a cerut președintelui parlamentului să numească un nou prim-ministru „care este acceptabil atât pentru guvern, cât și de principalul lider al opoziției, Sajith Premadasa.

De asemenea, mișcarea de protest care a adus Sri Lanka în pragul schimbării nu are un candidat evident pentru conducerea țării. Așadar, vom vedea dacă armata va interveni în Sri Lanka și dacă acest lucru o să însemne un dezastru umanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *