Prima pagină » Sanatate » La psiholog » De ce prietenii sunt cu atât mai importanti în societățile noastre individualiste
De ce prietenii sunt cu atât mai importanti în societățile noastre individualiste

De ce prietenii sunt cu atât mai importanti în societățile noastre individualiste

26 ian. 2021, 14:13,
în Sanatate

Studiul evidențiază beneficiile pentru sănătate ale relațiilor umane strânse, altele decât cercul familial. A avea prieteni ar fi cu atât mai bine pentru sănătatea ta, cât trăiești în societăți individualiste.

De ce prietenii sunt cu atât mai importanti în societățile noastre individualiste?

A avea relații sociale puternice, cu alte cuvinte prieteni, ar fi bun pentru sănătate, în special pentru sănătatea mintală. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât trăim în societăți care susțin individualismul, dacă este să credem un nou studiu științific publicat pe 18 ianuarie în revista Frontiers in Psychology.

„Prietenia este una dintre resursele neexploatate pe care oamenii se pot baza pentru a duce o viață mai fericită și mai sănătoasă. Nu costă literalmente nimic și are beneficii pentru sănătate”, a declarat William Chopik, profesor de psihologie la Michigan State University (SUA) și autor principal al studiului.

Cu scopul de a evalua beneficiile culturale și de sănătate ale relațiilor umane strânse, cum ar fi prietenii, studiul a fost realizat în rândul a 323.200 de persoane din 99 de țări diferite. Date colectate de cercetători dintr-o varietate de surse, inclusiv seturi statistice de prietenie, sănătate și fericire, variabile economice și variabile culturale.

Suntem într-o criză a prieteniei

Oamenii de știință au descoperit că, peste tot în lume, cei care investesc în prietenii au o sănătate fizică și psihologică mai bună decât alții. Avantaje care erau deosebit de vizibile în culturile cele mai individualiste, sinonime cu inegalități sau restrictive.

„Oamenii care provin din medii mai privilegiate au multe resurse care contribuie la sănătatea și fericirea lor, dar se pare că, pentru cei care nu au aceste resurse, prietenia poate fi un factor deosebit de important în viața lor”, a subliniat Pr Chopik, potrivit Sante Magazine.

Potrivit rezultatelor studiului, persoanele în vârstă, femeile, persoanele cu un nivel mai ridicat de educație și persoanele care trăiesc în țări cu o mai mică satisfacție și inegalități de venit acordă o valoare mai mare prieteniei. Mai mulți factori la nivel național – PIB, relația de putere, individualismul, masculinitatea, evitarea incertitudinii și direcția pe termen lung – nu au prezis valoarea pe care oamenii o acordau prieteniei. Studiul a arătat că acordarea importanței prieteniei a fost puternic asociată cu o sănătate mai bună, o fericire mai mare și niveluri mai ridicate de bunăstare.

„În lumea de astăzi, există sentimentul general că suntem într-o criză a prieteniei, oamenii sunt singuri și își doresc prieteni, dar le este greu să-si facă”, a declarat profesorul Chopik.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *