Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Priapismul, un nou efect secundar al bolii Covid-19
Priapismul, un nou efect secundar al bolii Covid-19

Priapismul, un nou efect secundar al bolii Covid-19

09 iul. 2020, 11:16,
în Sanatate

Priapismul, efect secundar al Covid-19. Un sexagenar spitalizat pentru Covid-19 a dezvoltat simultan priapism (o erecție care a durat câteva ore). El nu este primul pacient care prezintă aceste două patologii simultan, care ar putea fi legate, potrivit unui studiu publicat în revista The American Journal of Emergency Medicine.

La mai mult de șase luni de la apariția coronavirusului SARS-Cov-2, o echipă de medici din Versailles a observat un fenomen care este cel puțin confuz: boala Covid-19 ar putea fi cauza unei erecții persistente și independente de stimularea sexuală, noteaza un studiu publicat pe 17 iunie în revista The American journal of Emergency Medicine.

Un sexuagenar cu priapism

Un bărbat de 62 de ani a fost internat cu astenie și sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS). Cu două zile înainte, bărbatul și-a vizitat medicul, plângându-se de simptome caracteristice infecției cu coronavirus: febră, tuse uscată și diaree. A fost internat rapid, a fost sedat, intubat și ventilat mecanic.

Examenul clinic a relevat apoi priapism: o tulburare caracterizată printr-o erecție care durează mai multe ore (în general mai mult de 4 ore), indiferent de stimulul fizic sau psihologic. „După cunoștința noastră, nu a fost raportată încă nici o tromboză a penisului la pacienții cu COVID-19”, spun medicii.

„Pacientul a fost sedat și nu a reușit să răspundă la întrebări despre durere. Clinic, cele două testicule erau rigide, în timp ce glandul era flasc. Priapismul poate lăsa sechele permanente la nivelul penisului sau poate provoca necroză dacă nu este tratat la timp. În unele cazuri, chirurgia poate fi luată în considerare.

Priapismul, efect secundar al Covid-19

După patru ore de compresie folosind pachete de gheață, aspirația sângelui sub anestezie locală a evidențiat în cele din urmă prezența cheagurilor de sânge caracteristice priapismului cu flux redus. Stagnarea sângelui în corpul cavernos al pacientului ar fi provocat, astfel, coagularea acestuia, ducând la tromboza penisului.

Pacienții cu Covid pot prezenta într-adevăr complicații care pot pune viața în pericol, cum ar fi hiperocoagulabilitatea. „Până la 31% dintre pacienții internați în unitatea de terapie intensivă au o rată mare de complicații tromboembolice. Acest fenomen duce la formarea de cheaguri care conduc la un risc de embolie pulmonară”, ceea ce necesită implementarea unei strategii anticoagulante”, reamintesc medicii, potrivit Sante Magazine. Două săptămâni mai târziu, pacientul a fost trimis acasă fără alte semne de priapism sau sechele semnificative.

Priapismul redus este cea mai frecventă, periculoasă și dureroasă formă de priapism. Spre deosebire de priapismul extins, generat de un defect în reglarea tensiunii arteriale, acesta rezultă dintr-o ocluzie a fluxului venos și, prin urmare, o încetare completă a circulației sângelui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`