Prima pagină » Actualitate » Previziuni sumbre făcute de Alexandru Rafila: „Ne apropiem vertiginos de 60 de cazuri la suta de mii de locuitori“
Previziuni sumbre făcute de Alexandru Rafila: „Ne apropiem vertiginos de 60 de cazuri la suta de mii de locuitori“

Previziuni sumbre făcute de Alexandru Rafila: „Ne apropiem vertiginos de 60 de cazuri la suta de mii de locuitori“

27 iul. 2020, 07:49,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Profesorul Alexandru Rafila face previziuni sumbre legate de situația infectărilor cu COVID-19 în România.

Doctorul membru în Comitetul executiv al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) spune că ne apropiem vertiginos de 60 de cazuri la suta de mii de locuitori.

„Din păcate, la noi este cea mai gravă situaţie din Europa iar rata infectărilor este de 8-10%, mult mai mare decît în perioada stării de urgenţă. Ne apropiem vertiginos de 60 de cazuri la suta de mii de locuitori“, precizează Alexandru Rafila.

Previziuni sumbre făcute de Alexandru Rafila: Rata de infectare e 3.76%

Profesorul menționează cum trebuie interpretate creșterile masive ale cazurilor noi de infectări cu COVID-19 şi atrage atenţia că nu ne putem aştepta ca acest număr de infectări să scadă. Pentru asta ar trebui ca oamenii să înțeleagă și să respecte regulile de bază. Alexandru Rafila a făcut apel şi la cei care susțin că noul coronavirus nu există și care lansează mesaje contradictorii să nu mai provoace confuzie în rândul populaţiei.

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că în prezent rata de infectare este de 3,76%.

„Declarațiile contradictorii în spațiul public creează confuzie și vom ajunge la o situație mult mai grava decât până acum. Pentru mine este preocupant. Rata de infectare e 3.76%. Să nu facem confuzie. Cifrele au crescut brusc la un moment dat, brusc am sărit la 22 000 de teste. Multe țări au început să ceară teste, diferența rezultă din românii care călătoresc.

Proporția este sub 1 la mie. Restul, în jur de o mie sunt din rândul celorlalte 12.000 de persoane care reprezintă pacienți simptomatici. proporția este undeva între 8 și 10 %, comparat cu starea de urgență când era 1,5 %. A crescut foarte mult procentul cazurilor pozitive”, a precizat Alexandru Rafila.

 Statistici îngrijorătoare

Membrul în Comitetul executiv al OMS a prezentat statisticile europene și nivelul la care se află țara noastră în acest moment.

„Am ajuns într-o situație care mă îngrijorează. Suntem pe primul loc în UE în ceea ce privește această incidență cumulată. Am depășit 50 de cazuri la 100.000 de locuitori, mai exact 53”, a declarat dr. Alexandru Rafila.

Din câte se pare, statele care s-au confruntat cu o multitudine de cazuri mai mare decât România, la începutul crizei de Covid-19, acum au intrat în zona verde, în ceea ce privește situația epidemiologică.

„Țări care aveau o valoare mai ridicată decât noi, mă refer la Suedia, la Portugalia, au ajuns să aibă valori mai mici decât România”, a subliniat profesorul.

Când se va opri creșterea numărului de cazuri

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că aproprierea de un vârf este un lucru bun pentru ca asta înseamnă faptul că se va opri creşterea. Logic vorbind, dacă se ajunge la un vârf, înseamnă faptul că va exista o descreştere a cazurilor de îmbolnăviri cu COVID-19.

„Dacă ne apropiem de un nou vârf, putem să considerăm că e bine, pentru că înseamnă că se oprește creșterea. Dacă atingi un vârf, punctul următor e de descreștere. Eu sper să fie așa, dar lucrul ăsta nu se poate întâmpla mai repede de câteva săptămâni și doar dacă reușim să încheiem această abordare diferită în zonă publică în ceea ce privește această fecțiune, încât să dăm suficientă coerență mesajulor, pe de o parte, și să dăm încredere oamenilor că dacă reușesc să respecte acele câteva măsuri, lucrurile pot intra în normal. Acest lucru trebuie coordonat cu autoriățile de sănătate publică”, a spus Alexandru Rafila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`