Fostul președinte al României Traian Băsescu face o previziune despre situația din Belarus. Traian Băsescu susține că președintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, ar putea fi arestat de armată.
„Generalii își vor face până la urmă datoria față de popor. Lukașenko va termina prost, adică va pleca, nu va rămâne la putere. Este evident că nu puteau fi asemenea mișcări dacă alegerile ar fi fost corecte. Așa că generalii vor mai sta ce vor mai sta până când Lukașenoko va face greșeala fatală și va cere armatei sau poliției să tragă în popor. În acel moment va fi trădat, va fi arestat de armată”, a declarat Traian Băsescu.
Previziunea lui Traian Băsescu despre situația din Belarus: Aleksandr Lukaşenko, în vestă antiglonţ
Aleksandr Lukaşenko a fost văzut, într-o înregistrare video transmisă duminică seară, ajungând, în vestă antiglonţ şi cu o mitralieră kalaşnikov în mână, la reşedinţa sa din Minsk, informează AFP.
Belarus este marcată de manifestații împotriva președintelui Aleksandr Lukașenko, cu zeci de mii de arestări de la anunţul privind rezultatele scrutinului prezidențiale din 9 august. Lukașenko a fost anunțat drept câștigător cu 80% din voturi, dar manifestanții spun că alegerile au fost fraudate masiv.
Aleksandr Lukanşenko este la putere de 26 de ani și s-a angajat că „va rezolva problema” contestării, despre care spune că este un complot occidental, şi a plasat armata în stare de alertă, acuzând NATO de manevre la frontierele Belarusului.
NATO îl contrazice pe Aleksandr Lukașenko că trupele străine sunt la frontier Belarusului. Președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a susținut că „puterile străine” organizează o strângere de trupe la granița țării.
Solicitări din partea NATO
Un oficial al președinției poloneze a numit acuzația potrivit căreia Polonia a planificat orice „propagandă” a regimului de destabilizare a frontierei de către Belarusii, ceea ce era „trist și surprinzător”.
„Polonia … nu are o astfel de intenție”, a adăugat oficialul.
NATO a cerut Belarusului să respecte drepturile fundamentale ale omului cetățenilor săi.
Alexandr Lukashenko a fost reales președinte la 9 august, dar votul a fost considerat în mare măsură fraudulos. Protestele care contestă rezultatul au fost întâmpinate de o represiune brutală care a ucis cel puțin patru persoane, iar manifestanții au spus că au fost torturați în închisori și centre de detenție.
Un număr mare de manifestanți este de așteptat să se adune din nou la Minsk duminică.
Președintele a promis să oprească protestele și a acuzat anterior disidența asupra „revoluționarilor susținuți de străini”.
Sâmbătă, mulți protestatari au arborat steaguri bieloruse pe străzile din Minsk în timp ce scandau „libertate”.
Cele mai mari proteste din istoria Belarusului
Cele mai masive proteste din istoria Belarusului au avut loc duminică,. 16 august 2020, atunci când peste 100.000 de persoane au protestat. Conform presei locale şi internaţionale. manifestării i-au cerut liderului ţării să demisioneze şi să predea puterea liderului opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia. Manifestările au pornit după alegerile prezidenţiale care au avut loc în urmă cu câteva zile. Aleksandr Lukaşenko a câştigat alegerile cu un scor uriaş ceea ce a ridicat suspiciuni de frauda. Protestatarii considera că alegerile s-au fraudat, iar
Aleksandr Lukaşenko ocupă ilegitim funcţia pe care o deţine de 26 de ani.