Medicul Adrian Streinu-Cercel, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București, a făcut o previziune sumbră în legătură cu numărul de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.
Adrian Streinu-Cercel consideră că, deşi în urmă cu o lună nimeni nu se gândea la asta, într-o săptămână, în România vor fi peste 10.000 de cazuri de noi îmbolnăviri cu COVID-19, zilnic. Medicul condiționează această cifră de nepurtarea măștii de protecție, așa cum prevăd restricțiile impuse.
„Dacă lumea nu înţelege să poarte mască, dacă lumea nu înţelege că aceste reguli minime de igienă sunt cele care fac diferenţa, atunci săptămâna viitoare vom avea în jur de 10.000 de cazuri, lejer“, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
Adrian Streinu-Cercel, despre modelul Melbourne:
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București a explicat cum funcţionează modelul Melbourne, folosit în Australia, ţară care a anunțat că a scăpat de COVID-19. Adrian Streinu-Cercel a vorbit despre modelul Melbourne, tactică folosită de autorităţile din Australia, care au reuşit să învingă pandemia şi să nu mai înregistreze niciun caz nou de îmbolnăviri.
„Eu cred că această regulă de purtare a măştii ar trebui impusă de dimineaţă şi până seara. Masca este suficientă. Uitaţi-vă la modelul Melbourne care spune că dacă te simţi răcit, du-te repede la cel mai apropiat centru de teste, te testezi şi te duci înapoi acasă. Dacă simţi că-ţi este prejudiciat salariul, eşti pasibil să primeşti 450 de dolari drept recompensă. Dacă eşti găsit pozitiv şi stai în izolare la domiciliu perioada respectivă, statul îţi dă 1.500 de dolari. Deci, lucrurile astea se fac. Modelul din Melbourne a funcţionat foarte bine”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.
„ Încă doi ani va trebui să mai facem față coronavirusului!“
Medicul Adrian Streinu-Cercel este de părere că pandemia va mai dura încă 2 ani iar soluția pentru a face față crizei sanitare este reformarea întregului sistem medical.
„Ar trebui să ne unim în această problemă pentru că pandemia ne învață să ne unim. Toate aceste discursuri care sunt dezbinatoare nu își au rostul în acest moment. Înțelegeți-ne că trecem printr-o muncă de 24/24 din februarie până acum. Nu ne-a scutit nimeni, nu ne-a dat nimeni nicio zi de concediu, nu a făcut nimeni ceva special pentru noi, cei din sistemul sanitar, cei care stăm de dimineața până seara acolo“, a declarat Adrian Streinu-Cercel.
„În 2023 s-ar putea să respirăm uşuraţi!“
Medicul Adrian Streinu-Cercel a spus că fiind un virus cu răspândire relativ lentă, noul coronavirus se va întinde pe circa doi ani de zile.
„Puteţi să faceţi un calcul simplu coroborat cu populaţia României şi să vedeţi cam în cât timp populaţia României va ajunge să treacă toată prin infecţie. Fiind un virus cu răspândire relativ lentă se va întinde pe circa doi ani de zile. Suntem în 2020, mai puneţi 2021, 2022 şi în 2023 s-ar putea să respirăm uşuraţi“, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.
„Să nu vă miraţi că vă îmbolnăviţi!“
Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din București susține că nu înțelege de ce lumea este atât de reticentă la măsurile uzuale de igienă și de igienă comunitară. Acesta le transmite celor care refuză să respecte restricțiile să nu se mire în momentul în care se vor infecta.
„Eu nu înțeleg de ce lumea este atât de reticentă la măsurile uzuale de igienă și de igienă comunitară. Nu vă spălați, nu purtați mască, niciun fel de problemă, dar atunci să nu vă mirați că vă îmbolnăviți. Atât de simplă este această problemă. Altfel, evident că nu vom putea face față foarte mult avalanșei de pacienți”, a precizat Adrian Streinu-Cercel.