Prima pagină » Actualitate » Previziune optimistă făcută de Valeriu Gheorghiță: „Nu cred că anul viitor vom mai avea nevoie de vaccinare“

Previziune optimistă făcută de Valeriu Gheorghiță: „Nu cred că anul viitor vom mai avea nevoie de vaccinare“

22 ian. 2021, 14:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 în România, a făcut o previziune optimistă pentru 2022. Gheorghiţă a declarat că anul viitor va mai fi nevoie de o campanie de vaccinare.

În cazul în care va mai fi nevoie de vaccinare, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare crede că s-ar putea face prin intermediul medicilor de familie, întrucât posibil să existe mai multe vaccinuri care nu necesită condiţii speciale. În plus, Gheorghiţă precizează că, dacă se ajunge la imunizarea colectivă, circulaţia virusului va scădea.

„Eu cred că nu vom mai avea o altă campanie de vaccinare şi, chiar dacă va fi nevoie de continuarea vaccinării împotriva COVID-19, cred că acest lucru poate să intre pe structura normală a Programului Naţional de Vaccinare, prin reţeaua de medicină de familie, pentru că la acel moment sperăm să avem suficiente vaccinuri care să nu necesite condiţii speciale de păstrare şi de distribuţie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Într-un an-un an şi jumătate impactul ar trebui să nu mai fie epidemic și să impună vaccinare“

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID-19 în România consideră că circulaţia cirusului va scădea, odată cu vaccinarea cât mai multor persoane.

„La nivel global există un demers de accelerare a vaccinării colective şi de atingere a imunizării colective. Dacă vom reuşi, într-un an-un an şi jumătate să avem 5 miliarde de persoane imunizate circulaţia virusului va scădea şi se va reduce la nivel de cazuri sporadice, sezoniere şi nu mai are impactul acesta epidemic să impună vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, care a adăugat că „foarte probabil că acest virus va rămâne un virus circulant în populaţie, mai ales în sezonul rece”.

Se renunță la restricții după ce peste 60% din populaţie va fi imunizată prin vaccin

Valeriu Gheorghiţă a menționat că scăpăm de restricţii abia după ce peste 60% din populaţie va fi imunizată prin vaccin, a anunţat coordonatorul campaniei de vaccinare. Medicul spune că şi după ce primim cele două doze va trebui să mai respectăm o serie de reguli.

„Este foarte important ca fiecare persoană care este vacciantă să continue să respecte măsurile de prevenție – să utilizeze masca de protecție, să păstreze distanța fizică și să mențină regulile de igienă. Trebuie respectat acest lucru pentru o perioadă în care noi să ajungem la acel prag de imunizare colectivă de 60 – 70%. La acel moment, masa de persoane care vor fi protejate va fi suficient de mare încât probabilitatea ca două persoane receptive care au virusul să se întâlnească și să transmită la alții va fi mică.

Practic din 10 persoane, 7 vor fi protejate și probabilitatea ca ele să se întâlnească cu o persoană care este neprotejată, receptivă, scade foarte mult. Pe acest principiu funcționează imunizarea colectivă. De la acel moment, putem spune, ținând cont și de rata de pozitivare a cazurilor, și de raportare a cazurilor noi de îmbolnăvire, putem să începem dacă vreți strategia de ridicare a restricțiilor, și de revenire la normalitate”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

„Peste 75% din persoanele deja programate în platformă au peste 65 de ani sau au boli cronice”

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat că peste 75% dintre persoanele programate pentru vaccinare prin intermediul platformei informatice aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau sunt persoane cu boli cronice. Mai mult, 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale.

„Peste 75% din persoanele deja programate, şi vorbim de peste 275.000 de persoane deja programate în platforma de programare, sunt persoane care aparţin grupei de vârstă de peste 65 de ani sau persoane cu boli cronice şi până la 25% sunt persoane care deservesc activităţi esenţiale”, a spus medicul militar

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 decembrie 2024
24 decembrie 2024