Se recomandă o dietă echilibrată pentru prevenirea cancerului. Legumele și fructele reduc în special riscul de cancer pulmonar, cancer de stomac sau laringe. Cu toate acestea, consumul anumitor alimente ar trebui monitorizat pentru a preveni dezvoltarea cancerului.
Un stil de viață sănătos ajută la menținerea unei stări bune de sănătate. O dietă diversificată și echilibrată ajută la prevenirea riscului de a dezvolta cancer pe parcursul vieții.
Ce alimente ar trebui să limitați pentru a reduce riscul de cancer
Primul punct: nu există alimente „anticancer”. Cu toate acestea, alimentația sănătoasă poate preveni bolile. Pentru a reduce riscul de cancer, este important să vă echilibrați consumul în general, concentrându-vă pe ceea ce protejează și reducând ceea ce poate contribui la apariția cancerului. O dietă echilibrată ajută, de asemenea, la limitarea riscului de supraponderalitate și obezitate.
Institutul recomandă în special reducerea prezenței cărnii roșii pe farfurie. Consumul excesiv de carne de porc, vițel, carne de vită, miel, cal și oaie poate crește riscul de cancer.
Ingestia excesivă de carne ar putea fi cancerigenă pentru oameni. Mezelurile, care reprezinta carne conservată prin afumare, uscare sau sărare, sunt produse alimentare clasificate ca fiind cancerigene pentru om.
Anumite metode de gătit pot crește și riscurile. Gătirea cărnii roșii la temperaturi peste 200°C sau expunerea directă la flăcări prin prepararea pe grătar ar putea cauza formarea de agenți cancerigeni sau potențiali agenți cancerigeni. Dar datele științifice disponibile sunt limitate pentru a ajunge la o relație cu riscul de cancer al stomacului. Prin urmare, este mai prudent să nu consumați frecvent sau în cantități mari alimente calcinate.
Pentru a limita riscul de cancer, se recomandă:
- reduceți consumul de carne roșie la mai puțin de 500g pe săptămână, sau echivalentul a 3 până la 4 fripturi.
- favorizează păsările de curte, peștele, ouăle și leguminoasele.
- reduceți consumul de mezeluri la mai puțin de 150g pe săptămână.
Utilizarea suplimentelor alimentare nu este recomandată pentru prevenirea cancerului, deoarece poate prezenta riscuri pentru sănătate. Aceste produse pot conține cantități semnificative de beta-caroten. Acest precursor al vitaminei A poate fi un factor de risc pentru cancerul pulmonar la fumători și foști fumători. În special, agravează efectele cancerigene ale tutunului și crește producția de radicali liberi.
Ce alimente ar trebui favorizate pentru a preveni bolile
Mai multe categorii de alimente joacă un rol protector împotriva cancerului. Acesta este în special cazul produselor bogate în fibre. Prin urmare, se recomandă promovarea legumelor uscate (linte, naut, fasole roșie), legume, fructe și produse din cereale (pâine integrală, paste integrale, orez brun) pentru a limita riscul de a dezvolta cancer.
Consumul de alimente bogate în fibre este asociat cu un risc mai mic de cancer colorectal. Legumele și fructele acționează și pentru prevenirea cancerelor la nivelul gurii, faringelui, laringelui, nazofaringelui, esofagului, plămânului, stomacului, colonului și rectului.
Se recomandă consumul a 5 porții de fructe și legume pe zi. O porție este echivalentul a 80 până la 100g, fie un măr, o roșie, două caise sau un castron cu supă. Cu toate acestea, este mai bine să evitați sucurile de fructe care conțin în general puține fibre și care sunt adesea foarte dulci.
Produsele lactate precum laptele, iaurturile și brânza de vaci au, de asemenea, un impact pozitiv asupra prevenirii cancerului. Aceste alimente ajută la prevenirea cancerului colorectal.
Alăptarea poate fi, de asemenea, benefică pentru cancerul de sân la femei. Efectele pozitive sunt observate după 6 luni de alăptare.