Prima pagină » National » Prețurile locuințelor au explodat. Apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe față de cele noi

Prețurile locuințelor au explodat. Apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe față de cele noi

18 mart. 2024, 09:40, 1 ,
BZI.ro, în National

În primăvara acestui an, prețurile locuințelor au explodat. În Iași, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%. Surprinzător este faptul că apartamentele vechi au ajuns să fie mai scumpe față de cele noi.

Prețurile locuințelor au explodat

Luna februarie s-a remarcat cu o creștere spectaculoasă a interesului pentru apartamentele de vânzare. Lucrurile vor sta la fel și pentru luna martie, observându-se deja un val de creșteri ale prețurilor, dar și ale cererii de cumpărare.

Bucureștiul ocupă locul trei într-un clasament al prețului pe metru pătrat al apartamentelor, fiind depășit de Cluj-Napoca și de Brașov.

Prețurile apartamentelor din Capitală este în continuă creștere. Prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost, în februarie 2024, de 1.751 euro/metru pătrat, cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 3% mai mare față de ianuarie 2024. În ceea ce privește apartamentele vechi din Capitală, acestea au avut un preț de cerere de 1.739 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de februarie 2023.

În Cluj-Napoca regăsim cele mai mari prețuri pe metru pătrat. Prețul mediu pentru un apartament nou a fost de 2.622 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat comparativ cu februarie 2023. În schimb, apartamentele vechi au avut un preț mediu de cerere de 2.614 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior.

Care sunt județele cu cele mai scumpe apartamente din țară

Prețurile apartamentelor este în continuă creștere, iar specialiștii în imobiliare  sunt de părere că locuințele vor fi și mai scumpe în următoarele luni. Brașovul se situează după Cluj, dar peste Capitală în privința prețurilor pentru apartamente.

Prețul mediu pe metru pătrat, în Timișoara, pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.556 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi se observă o creștere de 8%, acestea ajungând la un preț mediu de cerere de 1.541 euro/metru pătrat.

În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi a crescut cu 13%, ajungând la 1.468 euro/metru pătrat, în timp ce prețurile pentru locuințele vechi au avut creșteri mai temperate (+4%), comparativ cu luna februarie 2023.

În Iași, prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, ajungând la 1.526 euro/metru pătrat, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%,. Cert este că piața imobiliară va exploda în această primăvară. Locuințele sunt tot mai scumpe, însă cererile rămân la fel de mari. Deocamdată, pe lista celor mai ieftine centre regionale ale țării se află Iașul. Chiar dacă în momentul de faţă cumpărătorii din Iaşi plătesc cu 9% mai mult pentru apartamentele pe care le cumpără, preţurile se menţin pe plan local la un nivel foarte scăzut.

Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Mulți români oscilează între chirie sau rată la bancă atunci când vine vorba de un imobil. Pentru unii, chiria chiar poate reprezenta varianta ideală, în timp ce pentru alții decizia cea mai potrivită ar fi să contracteze totuși un credit ipotecar pentru a avea propria locuință.

Comentarii
  • Miron Costin

    Iar vin astia cu a explodat pretul. Bai, oamenilor, pretul ca sa explodeze inseamna ca se cumpara apartamente/case cu pretul spus de astia in articol. Daca tu pui anunturi cu 453543534 euro/mp asta nu inseamna ca se si plateste suma asta. A mai pus una la vanzare un apartament cu 180.000 de euro. Dupa 2 saptamani, si-a revenit in simtiri si l-a pus la 120. 000. Nici acu, dupa vreo 2-3 luni nu l-a vandut desi e la 115.000 euro. Treziti-va la realitate, ca piata e una, specula si tunurile e altceva. Piata se regleaza organic, la fel cum se intampla acum, cand nu mai cumpara nimeni cutiile alea de 50mp cu 100.000 euro. Tunurile se intampla cand vin ucrainienii si dau oricat cere un agent, cand mai venea un IT-ist pe care il durea la basca de cat vine rata si tot asa. Alea sunt tunuri. Daca tu ai vandut un apartament de 50mp la unul venit din Botosani care nu stie piata, cu 200.000 de euro si tu ceri la fel la toate apartamentele din portofoliu, doar pentru ca unul a dat banii astia, inseamna ca nu ai habar de comert, cerere si oferta, evolutia pietei etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *