Prima pagină » Economic Local » Prețurile legumelor din Iași vor crește cu minimum 20 la sută în anul 2022. Producător: ”S-a scumpit totul”
Prețurile legumelor din Iași vor crește cu minimum 20 la sută în anul 2022. Producător: ”S-a scumpit totul”

Prețurile legumelor din Iași vor crește cu minimum 20 la sută în anul 2022. Producător: ”S-a scumpit totul”

24 feb. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Prețurile legumelor din Iași vor fi mai mari cu cel puțin 20 la sută față de anul precedent, susțin producătorii din Iași. Scumpirile vor fi pe fondul majorărilor la materia primă, îngrășăminte, carburant, dar și la apă

Producătorii din Iași vor mări prețurile la legume în anul 2022 cu cel puțin 20 la sută, comparativ cu anul precedent. Legumicultorii susțin că majorările de prețuri sunt inevitabile și încearcă să le mențină cât mai mici, deși materia primă, îngrășămintele, carburantul și apa s-au scumpit enorm. Laura și Antim Nechifor au înființat o afacere cu legume ecologice în anul 2019. Producătorii vor fi nevoiți să vândă unele legume mai scump în acest an din cauza scumpirilor la materia primă, utilități și îngrășăminte.

”Toate s-au scumpit anul acesta. Majorările de prețuri sunt de la 50 la 200 la sută. Absolut tot: folii, semințe, turbă, îngrășăminte, tăvițe alveolare, ghivece, substanțe fitosanitare ecologice, combustibil, apă, curent, combustil, materiale de construcții, mâncare. Apa s-a scumpit cu 30 la sută de la 1 ianuarie. Carburantul este extrem de scump și ne afectează destul de tare, deoarece parcurgem ceva distanță când facem livrările la domiciliu. Noi încălzim răsadnița cu rezistențe electrice”, spune Antim Nechifor, producător din satul Homița, localitatea Ciortești, Iași.

Producătorii din Iași vor crește prețurile la legume cu minimum 20 la sută

Producătorul mai spune că din cauza acestor scumpiri și costurile de producție ale legumelor au crescut cu 50 la sută. De aceea, Laura și Antim susțin că vor încerca să mărească prețurile, însă nu foarte mult.

”O să facem toate eforturile posibile să încercăm să le mărim cât mai puțin, dar în ritmul în care cresc prețurile, nu știu ce se va întâmpla. Știu doar că o să încercăm să mărim prețurile cât de puțin posibil, astfel încât legumele sănătoase și curate produse de noi să fie accesibile cât mai multor clienți. Am renunțat la a mai produce răsaduri, pentru solar, pentru vânzare, din cauza scumpirilor. Vom produce răsad de vânzare doar pentru plantat afară, deoarece pe astea le semănăm mai târziu și necesită mai puțină încălzire. Roșiile au fost între 10 și 14 lei/kg anul trecut și probabil că nu vom mări prețul la roșii. O sa mărim prețul la alte legume, cum ar fi ceapa verde, care a fost 3 lei legătura și acum o să fie 4-4,5 lei. Pătrunjelul a fost 3 lei și probabil că o să fie tot 4-4,5 lei legătura. Salata a fost 4 lei și o să fie 5-6 lei, conopida a fost 9 lei și probabil că o să fie 11-12 lei/kg. Astea sunt estimările acum pentru că nu am socotit exact cât vor fi prețurile pentru noul sezon”, mai spune Antim Nechifor, productor din Iași.

Reporterii BZI au prezentat povestea celor doi legumicultori în edițiile anterioare.

Feodorov Eusehnie: ”Dacă va fi ger în martie, producția e compromisă”

Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos, unul dintre cele mai mari bazine legumicole din județul Iași, susține că prețul va fi stabilit și de marfa din piață, dar cu siguranță creșterea nu va fi mai mare de 30 la sută.

”O să crească prețurile anul acesta, dar această creștere va depinde și de câtă marfă va fi pe piață. Dacă vor fi multe legume, creșterea nu va fi atât de mare. Producătorii din Târgu-Frumos încălzesc serele cu lemne și foarte puțini cu gaz. S-au scumpit lemnele, materia primă, absolut tot. Vremea a ținut cu noi până acum, dar dacă va fi ger în martie, producția e compromisă. Oricum, dacă va fi marfă în piață, se va așeza prețul. Un ciclu de producție al legumelor pentru anul acesta este cu 30 la sută mai scump față de anul precedent. Kilogramul de roșii nu va fi mai mare de 12 lei, iar la sfârșitul lunii Mai, începutul lunii Iunie, vor fi pe piață. Nu vor fi creșteri mari”, susține Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociaţiei Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.

Costurile cu înființarea unui hectar de usturoi au crescut

Biagio Scrofani, producător de usturoi bio, din comuna Strunga, Iași, spune că și el va mări prețul la usturoi. Din cauza scumpirilor din toate domeniile, costurile cu producția unui hectar de usturoi au crescut. Cheltuielile cu un hectar de usturoi, în primul an de înființare a culturii, erau cuprinse între 2.500-3.000 de euro.

”Prețul final va fi rezultatul tuturor scumpirilor, pentru că nu ai cum să faci altfel. Au crescut costurile cu înființarea culturii, cu forța de muncă, combustibilul. Eu am cultură bio, deci e mai scumpă față de cea convențională. Va fi o creștere a prețului de cel puțin 20 la sută. Asta pot să spun acum, dar, pe parcurs, prețul ar putea să se schimbe. Mă îngrijorează vremea, dar sperăm că va ploua și vom avea un an bun productiv”, susține Biagio Scrofani, producător din Iași.

Producătorii de usturoi din Iași se vor putea înscrie în ”Programul de minimis” la usturoi și în acest an. Interesul din partea producătorilor a crescut în ultimii doi ani. Producătorii mai spun că prețurile legumelor din Iași nu au mai crescut de ani de zile, deși materia primă și forța de muncă s-au scumpit.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024