Prima pagină » Titlurile zilei » Prețurile la materialele de construcții vândute în Iași au explodat. Avertismentul specialiștilor: ”Urmează un blocaj, o criză”
Prețurile la materialele de construcții vândute în Iași au explodat. Avertismentul specialiștilor: ”Urmează un blocaj, o criză”

Prețurile la materialele de construcții vândute în Iași au explodat. Avertismentul specialiștilor: ”Urmează un blocaj, o criză”

21 feb. 2022, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Prețurile la materialele de construcții de pe piața din Iași au explodat de la începutul anului, iar specialiștii se tem că va urma un blocaj sau o criză financiară. La BCA, prețul este cu 10 la sută mai mare față de anul trecut, la tâmplărie, cu 25 la sută, la materialele pentru acoperiș, cu 60 la sută, și cu până la 250 la sută la lemn

Au explodat prețurile la materialele de construcții din Iași în 2022, comparativ cu anii 2021 și 2020. Creșterile de preț la materialele de construcții au început să se resimtă încă de la sfârșitul anului 2020. Din decembrie 2020 până în martie 2021 a fost prima tranșă de scumpire, de aproximativ 50 la sută. La BCA, prețul este cu 10 la sută mai mare acum, față de anul trecut, la tâmplărie, cu 25 la sută, la materialele pentru acoperiș, cu 60 la sută, și cu până la 250 la sută la lemn.

De asemenea, la polistiren extrudat, prețul a urcat de la 90 de lei pe bax, la 121 de lei, în martie 2021, iar, acum, este 140-160 de lei baxul. Fierul se scumpește cu 15 la sută de la o săptămână la alta. Situația scumpirilor din acest domeniu a fost prezentată de reporterii BZI în anul precedent, când au explodat prețurile la locuințele vândute în Iași.

Comercianții de materiale de construcții din Iași se tem că va urma o criză imobiliară

Specialiștii din domeniu se tem că va apărea un colaps imobiliar dacă, în următoarele luni, nu vor interveni autoritățile sau nu vor fi luate măsuri la nivel european. Unul dintre ieșenii cu experiență în domeniu, care are un depozit de materiale de construcții din import, spune că scumpirile din toate domeniile vor genera o criza imobiliară.

”Au crescut prețurile, de la 40 până la 100 la sută, la plăci OSB sau cărămidă. Nu mai zic de lemn, tâmplărie – cu 250 la sută! La noi s-a redus numărul clienților anul acesta, comparativ cu 2021. Oamenilor le-au venit facturi mari la curent, la gaz, au mai multe cheltuieli, nu mai fac modificări în case, nu mai construiesc. Eu sunt de 17 ani pe piață și am prins și criza cu imobiliarele, din 2008. Există diferențe față de atunci. Nu prea erau bani pe piață atunci, față de acum. Dar, chiar și așa, s-au epuizat fondurile și va urma un blocaj pe piață, o criză, pentru că prețul final e dat de tot ce se întâmplă și în alte domenii”, susține Petru Cucuteanu, administratorul firmei Trans Ana Pet.

Casele din Iași se vând cu până la 10.000 de euro mai scump în 2022

Unul dintre constructorii din Iași care va finaliza un complex rezidențial în această primăvară spune că va vinde casele cu 10.000 de euro mai scump.

”Tabla și termopanele s-au scumpit cu 8 la sută, din 15 ianuarie 2022, față de prețul din 2021. Pentru o casă foloseam termopan de 3.600 de euro, în 2021, iar, acum, plătesc pentru fiecare casă 300 de euro în plus. La tablă s-a scumpit enorm. Aș fi putut să le iau cu 200-300 de euro mai ieftin, dar am vrut calitate. Betonul era 280 de lei metrul pătrat, acum e 480 de lei metrul pătrat. La cărămidă a crescut prețul, de la 6 lei, la 11 lei bucata. Casele costau anul trecut 82.000 de euro, acum se vând cu 10.000 de euro în plus. Eu construiesc 10 case la Vorovești, în Miroslava. La sfârșitul lunii aprilie ar trebui să fie gata. Clienții se adaptează pieței și nu au renunțat la case. Cei mai mulți cumpără prin credite bancare sau chiar cu cash”, spune Valentin Roșca, constructor din Iași.

Administrator de magazin: ”Sperăm să nu dăm faliment”

Reprezentanții magazinelor de profil spun că se așteaptă la ce e mai rău.

”Avem cu 30 la sută mai puțini clienți și ne așteptăm la o scădere. A fost valul de clienți în 2020, a mai scăzut anul trecut, iar, acum, va fi și mai grav. Urmează sigur o criză pe piață, pentru că a scăzut puterea de cumpărare. Sperăm să nu dăm faliment”, susține Mircea, administratorul unui magazin de materiale de construcții din zona Galata.

Materialele de construcții de bază reprezintă 40 la sută din costul final al unei locuințe, astfel că toate aceste scumpiri se resimt în buzunarele clienților care vor să achiziționeze case sau apartamente. Unul dintre programele derulate de stat prin intermediul căruia ieșenii au achiziționat locuințe este Prima Casă, program care se va derula și în acest an. Cu toate acestea, specialiștii în imobiliare spun că se așteaptă ca prețurile la materialele de construcții din Iași să crească în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *