Prima pagină » Actualitate » Preţurile la gaze naturale au crescut după ce Uniunea Europeană a anunțat sancţiuni către Rusia
Preţurile la gaze naturale au crescut după ce Uniunea Europeană a anunțat sancţiuni către Rusia

Preţurile la gaze naturale au crescut după ce Uniunea Europeană a anunțat sancţiuni către Rusia

04 apr. 2022, 14:15,
în Actualitate

Preţurile la gaze naturale au crescut cu 7% în contextul în care Uniunea Europeană a anunțat alte noi sancţiuni pentru Rusia. În acest context, utilizatorii vor avea parte de noi scumpiri pe piață.

Vă aducem aminte faptul că mai mulţi oficiali din Uniunea Europeană au anunțat că, din cauza atrocităților comise de ruşi, oficialii trebuie să limiteze complet importul de gaze naturale.

Preţurile la gaze naturale au crescut cu 7% în Uniunea Europeană

Specialiştii au anunţat faptul că prețurile la gaze naturale au crescut cu 7% în momentul în care mai mulţi oficiali din Uniunea Europeană au anunatat noi sancţiuni către Rusia. Contextul este cel în care, oricum gazele naturale s-au scumpit în ultima perioadă mai ales că UE este dependentă de Rusia.

Ce mai vocală oficialitate în sensul impunerilor de noi sancţiuni către Rusia a fost cancelarul german care a anunţat că UE trebuie să înceteze să mai importe din Rusia gaze naturale. Bursa de la Amsterdam a descris în creștere cu 2,6%, la un preț de 115 euro pentru megawatt per oră. Prețurile au crescut săptămâna trecută cu 11%. Fluctuaţiile au loc în contextul în care Rusia a cerut plata gazelor naturale în ruble, dar şi din cauza noilor sancţiuni:

„Riscurile geopolitice ar putea să menţină creşterea preţului gazelor pentru o perioadă mai lungă. Solicitarea Kremlinului ca ţările europene să plătească în ruble pentru gazele ruseşti creşte miza pentru aprovizionare şi posibilitatea unor perturbări”, susţin analiştii de la Bloomberg Intelligence, Henik Fung şi Chia Cheng Chen.

Ce sancțiuni au fost impuse Rusiei până în acest moment

Rusia a invadat Ucraina și a atras antipatia occidentului. Pe lângă antipatie, oficialii ruși au fost supuși celor mai mari sancțiuni din istorie. Vorbim despre sancțiuni pe plan economic, cultural sau social. Vă aducem aminte faptul că Rusia a fost eliminată din SWIFT, Mastercat și Visa au blocat tranzacțiile rusești. Alte sancțiuni economice au vizat și industria IT. Cele mai mari companii IT și-au retras relațiile economice cu Federația Rusă.

Din aceste considerente, vă mai aducem aminte faptul că Rusia a fost interzisă în toate competițiile internaționale de fotbal, rugby sau alte sporturi.

  • SUA interzic toate importurile rusești de petrol și gaze, Marea Britanie spune că va elimina treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului 2022, iar UE spune că va face Europa independentă de energia rusă „cu mult înainte de 2030”.
  • Țările occidentale au înghețat activele Băncii Centrale a Rusiei – aproximativ 630 de miliarde de dolari (470 de miliarde de lire sterline) din rezerve valutare. A fost, de asemenea, suspendată de la Banca Reglementărilor Internaționale – „banca centrală pentru băncile centrale”
  • Unele bănci rusești sunt, de asemenea, eliminate din sistemul internațional de mesagerie financiară Swift, care este folosit pentru a transfera bani peste granițe.
  • Marea Britanie, SUA și UE au sancționat sute de membri ai regimului rus și oligarhi considerați apropiați de Kremlin – acesta include fostul președinte rus Dmitri Medvedev, ministrul apărării Serghei Șoigu, 386 de membri ai parlamentului rus.

Așadar pentru că vor fi luate noi sancțiuni este de așteptat ca prețul gazelor naturale să crească în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *