Prima pagină » Titlurile zilei » Prețurile la casele din Iași au explodat în plină pandemie de COVID-19. Unii clienți au plătit și 130.000 de euro pentru o casă care înainte de pandemie costa cu 10.000 de euro mai puțin
Prețurile la casele din Iași au explodat în plină pandemie de COVID-19. Unii clienți au plătit și 130.000 de euro pentru o casă care înainte de pandemie costa cu 10.000 de euro mai puțin

Prețurile la casele din Iași au explodat în plină pandemie de COVID-19. Unii clienți au plătit și 130.000 de euro pentru o casă care înainte de pandemie costa cu 10.000 de euro mai puțin

14 aug. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Pandemia de COVID-19 a determinat o creștere substanțială a prețurilor la casele din Iași. Clienții cu copii vor să renunțe la apartamentele cu două sau trei camere și achiziționează vile în zona metropolitană a Iașului. Chiar dacă prețurile au explodat din cauza pandemiei, clienții nu renunță la idee, iar dezvoltatorii imobiliari speculează piața. Astfel, dacă o casă se vindea în anul 2019 cu 70.000 de euro, în prezent prețul a crescut la 80.000 de euro

Pandemia de COVID-19 a determinat o creștere substanțială a prețurilor la casele din Iași. Ieșenii au ales varianta mutării la țară, chiar dacă scot mai mulți bani din buzunar pentru locuința mult visată. Una dintre ieșencele care vrea să se mute la casă, la țară, este Laura Lișman. Ieșeanca are doi copii și spune că a „urmărit” o casă din zona Uricani, Iași.

„Acum 2-3 ani, când ne-am dus să o vedem, era 65.000 de euro. Acum e cu 5-6.000 de euro mai scumpă. Acolo se construiesc mai multe case, e o zonă cu multe case. Noi intenționăm anul acesta, cât mai repede, să ne mutăm la casă. A fost foarte greu cu doi copii, să ne descurcăm la apartament cu două camere, la etajul 8”, spune Laura Lișman.

Ionuț Roșca: „Dezvoltatorii imobiliari nu se așteptau la acest val de cereri din partea clienților”

Specialiștii în domeniul imobiliar din Iași susțin că prețurile la casele din Iași au explodat din cauza cererii mari din partea clienților.

„Au crescut prețurile caselor în fiecare zonă din Iași. Este normal, având în vedere că există cerere. Dezvoltatorii imobiliari nu se așteptau la acest val de cereri din partea clienților care vor să își cumpere o locuință în afara orașului. Dacă proiectele erau la început și dezvoltatorii nu se grăbeau să le finalizeze, din cauza cererii din partea clienților grăbesc lucrările de construcție. Sunt clienți care semnează contractele acum și se pot muta în casa cumpărată peste 6 luni. Sunt dispuși să aștepte pentru că nu știu ce se va întâmpla cu pandemia”, spune Ionuț Roșca, agent imobiliar.

Prețurile la case au crescut cu până la 10.000 de euro față de aceeași perioadă a anului 2019

Astfel, dacă o casă se vindea cu 70.000 de euro în anul 2019, acum aceeași locuință costă 80.000 de euro. Ieșenii își vând apartamentele și sunt dispuși să plătească mai mult pentru a se muta la casă, chiar dacă e vorba de o diferență de 10.000 de euro, pentru că vor să se mute cât mai repede la curte.

„Vor să fie liniștiți. Au copii și speră că, mutându-se la casă, vor reduce riscul de a se îmbolnăvi. Nu știu ce va fi cu pandemia de COVID-19. Unii au vândut apartamentele cu două, trei camere, au mai luat un împrumut și au plătit pentru casa dorită. Se vând și cu 70.000 de euro, și cu 130.000 de euro. Nu prea stau să se gândească mult, pentru că vor cu orice preț să fie departe de aglomerația orașului”, susține Cristian Ionașcu, agent imobiliar.

Cristian Ionașcu, agent imobiliar: „Au plătit 90.000 de euro și s-au mutat la casă imediat”

Agentul imobiliar mai spune că recent a fost cu o familie cu doi copii să viziteze mai multe case și aceștia au ales-o pe cea mai scumpă.

„Ei aveau un apartament cu 3 camere, în zona Copou, o zonă foarte bună. Au cedat apartamentul unor rude venite din străinătate, au mai împrumutat 20.000 de euro de la bancă și apoi au cumpărat casa din Miroslava. Au plătit 90.000 de euro și s-au mutat la casă imediat. Acolo se construiește mult încă de anul trecut și dezvoltatorii care au construit apartamente acum s-au reprofilat și construiesc case. Se mai construiește și în celelalte zone de lângă Iași. Oricine merge prin jurul Iașului poate să observe că apar case noi”, mai spune Cristian Ionașcu.

Case scoase la vânzare cu prețuri cuprinse între 50.000 și 185.000 de euro, în mai multe zone din Iași

Prețurile mari la case pot fi urmărite și pe site-urile cu anunțuri de specialitate. Proprietarii de case le vând cu prețuri cuprinse între 50.000 și 130.000 de euro, în funcție de dotări și zona unde se află casa. Astfel, o casă cu 3 camere, cu 90 de metri pătrați, se vinde în Valea Adâncă cu 85.000 de euro. În zona Breazu, o vilă costă și 90.000 de euro. Tot o vilă cu 4 camere se vinde și în Valea Lupului, dar prețul este mai mare, oferta de vânzare fiind de 110.000 euro. O casă cu 4 camere, de la Miroslava, cu o suprafață de 220 de metri pătrați, se vinde cu 185.000 de euro. O casă din Lunca Cetățuii, cu o suprafață de 110 metri pătrați, costă 95.000 de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *