Prima pagină » National » Preţurile la carburanţi astăzi, 2 iulie 2024. Cât vor scoate românii din buzunare
Preţurile la carburanţi astăzi, 2 iulie 2024. Cât vor scoate românii din buzunare

Preţurile la carburanţi astăzi, 2 iulie 2024. Cât vor scoate românii din buzunare

02 iul. 2024, 14:30,
BZI.ro, în National

Românii care vor să-şi alimenteze maşina cu benzină sau cu motorină trebuie să ştie că marţi, 2 iulie 2024, preţul la benzină a scăzut în mod semnificativ. Concret, avem o scădere a preţului cu trei bani pe litru la benzină standard şi o scădere a preţului cu patru bani pe litru la benzină premium. Asta înseamnă că un litru de benzină standard a ajuns să coste între 7,4 şi 7,58 lei, iar un litru de benzină premium a ajuns să coste între 8,00 şi 8,28 lei.

De asemenea, şi preţul la motorină standard a scăzut cu patru bani pe litru, astfel că litrul de motorină standard a ajuns să se comercializeze cu preţuri cuprinse între 7,54 şi 7,67 lei.

Nu în ultimul rând, preţul la motorină premium şi cel la GPL au rămas nemodificate faţă de cele afişate în ziua precedentă. Asta înseamnă că un litru de motorină premium costă între 7,94 şi 8,23 lei, iar un litru de GPL costă între 3,49 şi 3,53 lei.

Creștere semnificativă a prețurilor la carburanți

Luni, 1 iulie, prețurile carburanților auto au avut o creștere semnificativă din cauza majorării accizei, reprezentând una dintre cele mai agresive creșteri de preț din ultimii ani, care este rezultatul exclusiv al politicii fiscale a Guvernului.

Prețul benzinei a înregistrat o creștere de 43 de bani pe litru, în timp ce cel al motorinei a crescut cu 40 de bani pe litru, ca urmare a majorării accizei la carburanți începând de luni. Companiile petroliere au transferat această majorare a accizei, însoțită de cota de TVA aferentă, direct în prețul final de la pompă.

Astfel, prețul motorinei a depășit 7,50 lei pe litru, apropiindu-se considerabil de cel al benzinei, cel puțin în stațiile Petrom. Spre exemplu, la o benzinărie Petrom de pe strada Brașov din București, prețul benzinei era de 7,48 lei pe litru, iar al motorinei de 7,58 lei pe litru.

Într-o singură zi, prețul carburanților a înregistrat o creștere de 6% în cazul benzinei și de 5,5% în cazul motorinei, luând în considerare prețurile medii din București la stațiile Petrom, care sunt lideri de piață, ca rezultat al taxei de majorare impuse de Guvern. Aceasta este cea mai agresivă creștere de preț efectuată într-o singură etapă în ultimii ani.

După majorarea de astăzi, un plin de carburant pentru o mașină obișnuită costă cu aproximativ 20 de lei mai mult. Acciza a fost majorată în două etape în acest an, probabil pentru a facilita absorbția acestei creșteri. La 1 ianuarie 2024, acciza la benzină a crescut cu 29 de bani, iar cea la motorină cu 26 de bani, urmând decizia Guvernului de la finalul anului anterior, care a stabilit că o nouă majorare de acciză va avea loc la 1 iulie.

În anul precedent, accizele la carburant nu au fost actualizate conform inflației, însă creșterea semnificativă probabil acoperă și acea perioadă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *