Un român ar trebui să plătească un preț de 200 de lei pe zi pentru un loc pe cearșaf, în fața șezlongurilor, pe litoralul românesc. Aceasta este suma pe care un operator privat o cere pentru a închiria o bucățică de plajă pe malul mării.
Indiferent de motive şi intenţii, cert este că de când a apărut taxa, nimeni nu s-a mai așezat.
Preţurile exagerate de pe litoralul românesc
Preţurile de pe litoralul românesc nu mai sunt de mult un fenomen. Un operator privat din Năvodari cere 200 de lei pentru un loc de cearşaf în fata şezlongurilor. Şi dacă vă gândeați că este vorba despre un cearșaf mare, pe care să poată sta toată familia, vă înșelați amarnic. Acesta trebuie să respecte anumite dimensiuni: nu mai mult de 1,40 / 2 m.
Din păcate pentru acest operator, încă nu s-au hgasit doritorii care să ofere preţul cerut. Mai mult decât atât, turiștii cred că ar fi vorba despre o tehnică de descurajare pentru cei care își așează cearșafurile în fața apei. În tot acest timp, autoritățile nu se pot pune de acord dacă operatorul privat e pasibil de amendă sau nu.
În acest context, administratorul declara că preţul stabilit are la bază snobismul turiștilor.
„Unii clienți sunt foarte exclusiviști şi au anumite dorințe şi am creat acest loc de cearșaf pentru că unii vor să fie mai aproape de natură și vor să achite acel loc de cearșaf”, a spus acesta.
Turiștii români însă sunt de o cu totul altă părere.
„Eu mă gândeam că totuși este pus afișul cu cei 200 de lei pentru cearșaf doar ca să îi descurajeze pe cei care vor să facă asta”, spune o turistă.
Acest lucru este recunoscut până la urmă și de administratorul plajei.
„Am creat acest loc de cearșaf ca să nu mai avem interacțiunea cu turiștii care vin și se așază în fața șezlongurilor. Inițial încercăm să discutăm cu ei, dar se enervează și mai tare și încep să batjocorească, să înjure, să vorbească urât şi atunci ne trezim forțați să chemăm poliția”, a declarat administratorul plajei.
De altfel, un turist a rămas cu gura căscată când a văzut nota de plată la un local din Mamaia.
Reacţia autorităţilor asupra prețurilor de pe litoral
În acest caz, autoritățile au declarat că nu știu ce să facă. Toți administratorii sunt obligați să împartă plajele în porțiuni: una pentru turiștii care vor să stea pe cearșaf şi una pentru șezlonguri. Astfel ca, 30% din plajă pe care o administrează trebuie să rămână neocupată de șezlonguri, astfel încât doritorii să își poată întinde cearșaful sau prosopul în voie. Asta bineînţeles înseamnă că această porțiune de plajă este gratuită, aceștia neavând voie să perceapă vreo taxă pentru ea.
„Dacă cearşaful este aşezat în zona plajei cu destinaţie comercială închirierii de şezlonguri cu siguranţă poate percepe tarif. E clar că vorbim de un tarif descurajator, mă gândesc că nimeni nu…. la banii ăștia mai bine îţi închiriezi o cameră de hotel”, a declarat Horia Constantinescu, şef ANPC.
De altfel, Bogdan Bolă, fostul şef la Apele Române a precizat că, legal vorbind, operatorul de plaja nu are dreptul să perceapă o asemenea sumă, de vreme ce „tu încasezi un ban pentru un serviciu: îmi oferi un şezlong, o umbrelă, dar tu nu îmi oferi mie nisipul, că nisipul este domeniu public al statului”.
Aşadar, sub nici o formă însă, administratorii de pe litoralul românesc nu au voie să pună şezlonguri sau să perceapă vreo taxă pentru o bucată de cinci metri de la mare, culoarul fiind rezervat pentru intervenţiile salvamarilor.