Prima pagină » Eveniment-Social » Prețurile chiriilor, în Iași, au crescut! Cele mai căutate zone de către studenți sunt Copou și Piața Unirii: „O cameră costă între 400 și 450 de euro”
Prețurile chiriilor, în Iași, au crescut! Cele mai căutate zone de către studenți sunt Copou și Piața Unirii: „O cameră costă între 400 și 450 de euro”

Prețurile chiriilor, în Iași, au crescut! Cele mai căutate zone de către studenți sunt Copou și Piața Unirii: „O cameră costă între 400 și 450 de euro”

28 aug. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Prețul chiriilor din Iași a crescut în ultima perioadă sub presiunea cererii mari! Studenții caută intens locuințe, încă de la începutul lunii august. Un apartament cu o cameră în zona Copou poate ajunge până la 450 de euro lunar.

Prețul chiriilor din Iași a crescut sub presiunea cererii mari

Într-o lună de zile, studenții ieșeni vor începe facultatea, iar cei care nu au prins un loc în căminele studențești sau își doresc să locuiască în chirie caută intens, în această perioadă, o locuință.

Din cauza cererii mari, prețurile chiriilor din Iași au crescut cu, aproximativ, 70 de euro față de anul 2023. Diana Dobîrceanu, agent imobiliar, spune că majoritatea studenților care caută în această perioadă o locuință învață la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași (UAIC) și la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF).

„În anul 2024, studenții au început căutarea unei locuințe, mai intens, de la începutul lunii august, la scurt timp după afișarea rezultatelor de la Bacalaureat. Comparativ cu anul 2023, prețul chiriilor a crescut cu, aproximativ, 50-70 de euro, în funcție de zonă și de îmbunătățirile proprietăților. Majoritatea studenților care își caută locuințe învață la UAIC şi UMF, zonele adiacente fiind cele mai căutate”, declară Diana Dobîrceanu, agent imobiliar.

Iată cât trebuie să plătească studenții pentru o locuință în Iași

Studenții caută chirie în zonele apropiate universităților. În Zona Copou, un apartament cu o cameră costă între 400 și 450 de euro lunar, iar în Piața Unirii prețurile încep de la 450 de euro și ajung până la 500 de euro lunar.

Apartamentele cu două camere din zonele Nicolina, Podu Roș sau Alexandru cel Bun costă între 350 și 550 euro, lunar. Clienții trebuie să plătească garanția care este echivalentul chirii lunare, dar și comisionul agenției imobiliare, care este tot echivalentul unei chirii lunare. De exemplu, dacă chiria lunară costă 350 de euro, un student trebuie, în prima lună, să plătească suma de 1.050 de euro.

„Un apartament cu o cameră în zona Copou costă între 400-450 de euro, pe când în zonele semicentrale sau zonele cu mijloace de transport direct către Universitate, cum ar fi Alexandru cel Bun, Nicolina, Podu Roș, au prețuri cuprinse între 270-380 de euro, în funcție de aspectul proprietății sau în funcție de locația acestuia. Apartamentele cu două camere încep de la prețul de 350 de euro și pot ajunge şi la 550 în zonele care sunt mai apropiate de Universitate. În centru, chiriile costă între 450 și 500 de euro pe lună pentru apartamentele cu o cameră”, adaugă Diana Dobîrceanu, agent imobiliar.

Ca în fiecare an, studenții străini aleg o locuință în zona centrală a Iașului.

„În luna august, agenția noastră a primit undeva la 400 de apeluri doar de la studenții care își caută chirii în Iași, majoritatea venind din alte orașe. Majoritatea studenților străini aleg să locuiască în zona centrală a Iașului”, adaugă Diana Dobîrceanu, agent imobiliar.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`