Prima pagină » National » Prețurile chiriilor din România au crescut. Județele din țară cu cele mai scumpe chirii

Prețurile chiriilor din România au crescut. Județele din țară cu cele mai scumpe chirii

06 mart. 2024, 13:20,
în National

Prețurile chiriilor din România au crescut. La nivelul țării, în februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepție și anume apartamentele cu trei camere din Brașov, în cazul cărora, prețul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut. Iată care sunt județele din țară cu cele mai scumpe chirii.

Prețurile chiriilor din România au crescut

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea (la apartamentele cu trei camere), Iași (la apartamentele cu două camere) și în Craiova (la apartamentele cu două camere). În schimb, cele mai mari scăderi de prețuri s-au înregistrat în Arad, la garsoniere (-10%) și în Timișoara, la garsoniere (-6%).

În județul Iași, comparativ cu luna ianuarie 2023, prețurile medii solicitate în ianuarie 2024 au crescut atât în cazul garsonierelor (+14%), cât și în cazul apartamentelor cu două camere (+13%) și celor cu trei camere (+2%).

Astfel, în luna ianuarie 2024 prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 320 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 450 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 510 euro.

Cum au evoluat prețurile chiriilor în cele mai mari orașe din țară

Prețurile chiriilor din România au crescut cu 15% în luna februarie 2024 față de februarie 2023, precizează specialiștii în imobiliare. În București, comparativ cu luna februarie 2023, în februarie 2024 prețurile medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+15%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde prețul mediu a fost de 759 de euro. De asemenea, prețul mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 550 de euro în luna februarie 2024, cu 14% mai mare față de cel din februarie 2023. Chiriile în București au crescut cu 19% de la un an la altul.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Oradea, unde apartamentele cu trei camere au avut o creștere de 29%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (februarie 2024 vs. februarie 2023) au fost de 10%, la garsonierele din Oradea și din Brașov. În Sibiu, prețurile medii de închiriere solicitate în luna februarie 2024 au înregistrat stagnări față de cele din luna anterioară, atât la categoria garsonierelor, cât și la apartamentele cu două și trei camere.

În Constanța, în luna februarie 2024, prețurile garsonierelor au scăzut cu 3%, iar prețul apartamentelor cu două camere a crescut cu 7%, în timp ce prețurile pentru închirierea apartamentelor cu trei camere a stagnat.

Mai bine de jumătate – mai exact, 60% – dintre persoanele care intenţionează să închirieze o locuinţă optează pentru apartamente cu două camere, în timp ce doar 8% sunt interesaţi de case sau apartamente cu trei sau mai multe camere. Perspectivele pe termen mediu şi lung indică o posibilă creştere a procentului de locuinţe închiriate. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
07 septembrie 2024
07 septembrie 2024