Prima pagină » National » Prețurile carburanților, în continuă creștere. Iată cu cât s-a scumpit litrul
Prețurile carburanților, în continuă creștere. Iată cu cât s-a scumpit litrul

Prețurile carburanților, în continuă creștere. Iată cu cât s-a scumpit litrul

23 feb. 2021, 21:10,
în National

Seria scumpirilor continuă în România. Carburanții au ajuns să se scumpească de la o zi la alta. Românii au ajuns să plătească în prezent aproape aceeași sumă pe care o dădeau înainte de pandemie. Pentru un litru de benzină sau motorină, în urmă cu o săptămână, șoferii plăteau sub cinci lei. Acum prețul variază între 5.2 – 5.3 lei/litru.

Reprezentanții din cadrul benzinăriilor au precizat faptul că aceste scumpiri s-ar datora majorării accizei și a evoluției cotaţiei barilului de petrol. Totuși, economiștii avertizează că prețurile în creștere pentru carburanți vor produce scumpiri în lanț pentru mai multe domenii.

„Este o creștere a cotațiilor atât la benzină cât și la motorină, trend de creștere la produsele petroliere ca urmare a revenirii economice. Este și un motiv de fericire pentru stat, pentru că jumătate sunt accize și taxe care merg la bugetul de stat, dar pe de altă parte, economic, nu e un lucru de bucurat, cresc serviciile de transport care se reflectă în creșterea costurile mărfurilor transportate”, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Radu Dudău: „Nu întrevăd niciun motiv de creștere”

De asemenea Radu Dudău a vorbit pe marginea acestui subiect. Acesta a menționat că nu înțelege care ar fi motivul acestor scumpiri.

„Componenta de costuri cu transportul e în costul fiecărui produs. Trebuie să ținem cont că suntem într-un moment de echilibru în care prețul se stabilizează din nou. Eu nu întrevăd o creștere dramatică în continuare a prețului barilului Brent. Eu cred că 65 e limita de sus, nu întrevăd pentru 2021 în niciun caz depășirea limitei de 70. Accizele au fost deja mărite, iar prin urmare o să constatăm o stabilitate a prețului.

Pe termen scurt, va fi o oarecare ajustare care poate fi amplificată dacă activitatea economică revine la un nivel comparabil cu cel dinainte de criza pandemică. Nu întrevăd niciun motiv de creștere. În momentul de față, raportul dintre cerere și ofertă este echilibrat. Cei doi fac importanți – cotația și fiscalitatea – nu mai au motive să varieze semnificativ. Eu cred că suntem la un nivel de echilibru în jurul cărora vor fi variați foarte mici”, spune Radu Dudău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`