Românii care au ales să petreacă minivacanța de 1 Mai la mare au avut parte de o surpriză neplăcută atunci când au văzut cât trebuie să scoată din buzunar pentru o masă pe litoral. Pur și simplu, prețurile au sărit în aer, în Mamaia, de 1 Mai, o ciorbă ajungând să coste și 50 de lei.
Prețurile au sărit în aer, în Mamaia, de 1 Mai!
Nu a fost foarte mare aglomerația de 1 Mai pe litoralul românesc, asta din cauza faptului că românii au fost mai ponderați în alegerea destinației pentru minivacanță. Totuși, au fost turiști care au optat să sosească mai devreme în stațiuni pentru a se bucura de soarele arzător și de plimbările pe plajă.
Unul dintre principalele motive al acestei scăderi, a numărului de turiști, pare să fie legat de prețurile ridicate practicate în zona litoralului. Mulți și-au reconsiderat planurile din cauza costurilor impuse, preferând să caute alternative mai accesibile. Cu toate acestea, există încă mulți turiști care aleg să petreacă 1 Mai la mare, fie pentru a se bucura de vremea plăcută, fie pentru a se relaxa într-unul dintre cluburile exclusiviste din Mamaia, urmând apoi o plimbare liniștită pe malul mării.
Românii petrecăreți au ales să petreacă minivacanța de 1 Mai și Paște la mare. Din păcate, nu au avut prea mult noroc, din cauza vremii, dar măcar pot petrece timpul la terase. Inflația ridicată se simte puternic în cea mai scumpă stațiune din România. Nici o ciorbă nu mai accesibilă pentru oricine. De exemplu, în Mamaia Nord, turiștii plătesc între 40 și 50 de lei pentru o ciorbă.
Mai mult, pentru o pizza prețul pleacă de la 50 de lei și poate ajunge la 100 de lei, iar 100 de grame de icre costă în unele localuri și 65 de lei.
O supă cremă de cartofi cu bacon sau o supă cremă de ciuperci costă în jur de 32 de lei, iar supa franțuzează boillabaisse ajunge la prețul de 70 de lei.
Băuturile simple nu sunt nici ele prea ieftine. O sticlă de jumătate de litru de apă costă 15 lei, iar un fresh de portocale costă 30 de lei.
Prețuri exagerate la restaurantele din Portul Tomis
Prețurile nu sunt deloc de neglijat, atât pentru cazare, cât și pentru mâncare. Mulți turiști constată că bugetul lor este afectat semnificativ după doar o zi petrecută pe litoral.
La un restaurant din Portul Tomis, de exemplu, patru persoane au fost nevoite să scoată din buzunar aproape 300 de lei pentru o masă simplă. Un piept de pui la grătar a costat 48 de lei, coastele de porc au fost 65 de lei, puiul gorgonzola s-a ridicat la 53 de lei, iar o pizza la 60 de lei. O sticlă de apă sau cola a ajuns la prețuri de 19 și, respectiv, 14 lei. Chiar și un simplu fresh a fost taxat cu 25 de lei.
„Dacă alegeam să mergem în Grecia sau Turcia, nu cred că plăteam jumătate din suma aceasta. La noi, comercianții au tendința să pună adaosuri foarte mari. De aceea, multă lume alege să meargă în altă parte. Dacă nu vor învăța că au nevoie de clienți pentru a face profit, nu vor ajunge niciodată la nivelul celor de afară“, a comentat pe rețelele de socializare persoana care a dat aproape 300 de lei pentru câteva guri de mâncare.
Așadar, prețurile au sărit în aer, în Mamaia, de 1 Mai, iar de Paște este de așteptat să vină și mai mulți turiști, care vor avea de băgat serios mâna în buzunar pentru a se distra.
nu-i prost cine cere, ci cel care dă…