Preţurile energiei şi carburanţilor, dobânzile uriaşe şi inflaţia record sunt câteva dintre semnele crizei economice care pândeşte ţara noastră.
În premieră, după nenumărate avertismente ale specialiştilor, ministrul Finanţelor a recunoscut că există acest risc.
Este primul oficial din Guvern care recunoaşte pericolul economic.
„Există riscul unei crize economice în România”, spune, ca răspuns la o întrebare, ministrul Finanţelor.
„Nu trăim într-o oază feriți de riscurile apariției unor elemente recesioniste”, adaugă Câciu, căruia însă i-ar plăcea ca analiștii economici să fie puțin mai cumpătați, fără „scene apocaliptice”.
Preţuri şi dobânzi uriaşe. Semnele crizei economice
- preţuri uriaşe
- dobânzi maxime pentru ultimii 10 ani
- prețuri în creștere la curent și gaze
- prețurile alimentelor cresc din toamnă
- prețurile materialelor de construcții cresc încă
- preţurile mărfurilor nealimentare sunt în creştere
- îndatorarea la bănci, tot mai mare
Țările cu rate ale inflaţiei ridicate
Estonia 23,2%
Letonia 21,3%
Lituania 20,9%
Cehia 17,3%
Bulgaria 14,9%
Ungaria 14,7%
Polonia 14,2%
România 13%
Românii o duc din ce în ce mai rău
România se poate lăuda cu a doua creștere economică din Uniunea Europeană, dar situația înregistrată în țară nu este deloc una lăudabilă. Românii o duc din ce în ce mai prost în contextul în care ROBOR crește, ducând la majorarea ratelor bancare. Recent, Mugur Isărescu a anunțat că actuala creștere a ROBOR este nejustificată:
De mai bine de 4-5 luni, ROBOR s-a decuplat, băncile au cam sărit calul cu ROBOR, s-a dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri. Acestea sunt dobânzi de piață și piețele au tendința să suprareacționeze, mai ales în perioadele de criză. A fost clară tendința băncilor și a traderilor (care acționează pe piața monetară la termen) să privească pesimist viitorul”, explica Mugur Isărescu
O altă mare problemă este cea în care românii plătesc sume mult mai mari pentru alimente, pentru facturile la utilități dar și pentru coșul de cumpărături. Așadar, creșterea economică a României, a doua cea mai mare din Uniunea Europeană este un fapt care nu crează beneficii concrete pentru românii de rând.