Prima pagină » National » Prețuri mai mari la gaze din anul 2025. Cât vor plăti românii pentru facturile la energie
Prețuri mai mari la gaze din anul 2025. Cât vor plăti românii pentru facturile la energie

Prețuri mai mari la gaze din anul 2025. Cât vor plăti românii pentru facturile la energie

14 aug. 2024, 12:40, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în National

S-au anunțat prețuri mai mari la gaze din anul 2025. Evoluțiile bursiere indică o tendință de creștere a prețului gazelor, care se va reflecta în creșteri ale prețurilor pentru consumatorul final. Iată cât vor plăti românii pentru facturile la energie.

Prețuri mai mari la gaze din anul 2025

Prețurile la gaze vor fi cu până la 0,5% mai mari până la data de 31 martie 2025, iar după 1 aprilie 2025, creșterile ar putea ajunge până la 26%. Aceste ajustări se vor transpune în costuri mai ridicate pentru consumatori, influențând facturile la gaze pe termen lung.

,,Evoluţiile bursiere arată tendinţe de creştere a preţului la gaze, care se vor transpune în creşteri de preţ la consumatorul final, care va achita faţă de preţul plătit acum cu până la 0,5% preţuri mai mari până la data de 31 martie 2025 şi cu până la 26% mai mari după 1 aprilie 2025.”, arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Tensiunile geopolitice au influențat piețele, provocând o creștere a prețurilor la gaze naturale, care se reflectă în costurile de achiziție și în facturile consumatorilor. Românii trebuie să știe că se schimbă și metoda de plată a facturilor. Poșta Română se pregătește să schimbe modul în care cetățenii își plătesc facturile, introducând posibilitatea achitării acestora cu cardul direct la poștaș. Această schimbare va aduce o facilitate semnificativă pentru cetățenii români, oferindu-le o alternativă comodă și rapidă pentru plata facturilor.

Ministrul Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, a subliniat importanța acestei inovații.

,,Este un pas extrem de important. Voi discuta cu managementul Poștei Române și cu sindicatele pentru a stabili un calendar de implementare a acestei tehnologii.”, a declarat ministrul.

Plățile cu cardul direct la poștaș reprezintă o alternativă comodă și rapidă la metodele tradiționale de plată a facturilor, cum ar fi plata în numerar sau prin alte servicii bancare. Mai mult decât atât, introducerea plăților cu cardul la domiciliu poate avea un impact pozitiv și asupra siguranței și securității tranzacțiilor. De asemenea, această metodă de plată a facturilor stimulează adoptarea plăților electronice în România. Poșta Română și autoritățile încurajează consumatorii să renunțe la plățile în numerar și să treacă la utilizarea cardurilor și a altor instrumente electronice de plată.

Facturi mai scumpe în această iarnă

Având în vedere că prețul gazelor de pe piața din România urmează în general evoluția prețurilor de pe bursa din Olanda, este posibil ca prețul de tranzacționare al gazelor în România în perioada de iarnă să ajungă între 250 și 275 lei/MWh.

Pe lângă aceasta, tariful de transport pentru gaze naturale este de aproximativ 18 lei/MWh, iar tariful de distribuție pentru București se ridică la 60,92 lei/MWh. Aceste costuri suplimentare vor influența în mod direct prețul final plătit de consumatori.

,,Estimăm că preţul gazelor naturale furnizate la consumatorul final în iarnă va fi de cca 331,91 – 391,41 lei/MWh, din care consumatorul casnic va achita efectiv preţul plafonat de 310 lei/MWh cu TVA, urmând ca statul să compenseze diferenţa de 21,91 – 81,41 lei/MWh către furnizor. La data de 1 aprilie 2025, piaţa se va liberaliza, astfel începând cu această dată, în lipsa unor măsuri de pregătire a liberalizării pieţei de gaze corespunzătoare, aceste potenţiale creşteri, le vor achita direct consumatorii.”, spune Dumitru Chisăliţă, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.”, mai arată Asociaţia Energia Inteligentă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025