Prima pagină » National » Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla
Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla

Preţul uleiului creşte din nou. Până la sfârşitul anului s-ar putea dubla

02 aug. 2022, 19:35, 1 ,
în National

Produsele de bază înregistrează scumpiri record, în timp ce România umple buzunarele străinilor de bani. Prețul uleiului este din ce în ce mai scump.

Dacă de la începutul anului şi până acum un litru de ulei este cu 50% mai mare, estimările arată că până la sfârşitul anului preţul actual s-ar putea dubla.

Deşi în România în acest an s-a cultivat o suprafaţă cu 100.000 de hectare mai mare decât anul trecut, producţia estimată este cu cel puţin 500.000 de tone mai mică decât anul trecut.

Motorina s-a dublat, produsele de protecție a plantelor au o creștere de cel puțin 200%, îngrășămintele s-au scumpit cu 500%, iar estimările pentru vânzarea semințelor de floarea-soarelui sunt de 500 de dolari pe tonă, față de 330-340 dolari, cât a fost anul trecut. Dacă se adaugă și costurile procesării, se ajunge la transformarea uleiului de floarea-soarelui într-un produs de lux.

Avertismentul fermierilor. Preţul uleiului va creşte din nou

Fermierii susțin că prețurile foarte mari la ulei se vor resimți din luna septembrie, după recoltarea de floarea-soarelui. Cererea de pe piata va dicta preţurile, iar rezultatele pot fi usturătoare pentru buzunarele noastre.

În plus, Ucraina, care cultiva floarea-soarelui pe o suprafaţă de 9 milioane de hectare, egală cu suprafaţa agricolă totală a ţării noastre, cel mai probabil nu va face export.

Cu cât ar putea să crească prețul uleiului

Specialiștii estimează că, în 2022, recolta de floarea soarelui va fi de 2,2 milioane de tone de seminţe. Iniţial, aceștia anunțaseră o recoltă de 3,6 milioane de tone de seminţe. Prin urmare, vorbim de o scădere de aproximativ 50% comparativ cu recolta de anul trecut. În 2021, recolta a fost de 3,3 milioane de tone.

„Faţă de consumul pe care îl avem noi de ulei, producem destul. Dar vedem ce rămâne în ţară, cine procesează, ce cantităţi cumpără procesatorul. Că altfel pleacă în port şi el va trebui s-o aducă înapoi cândva, pe alt preţ. La finalul zilei, uleiul de la raft va fi mai scump”, precizează Bogdan Soare.

Astfel, un litru de ulei ar putea să coste cu 50% mai mult. Ulei care la ora actuală costă în medie 13 lei, s-ar putea scumpi cu 40%, ceea ce înseamnă că vom plăti 18 lei pe litru, având în vedere că în 2020, un litru de ulei costa sub 4 lei.

Comentarii
  • Pentru autorul articolului:8 lei costa litrul de apa care a vazut uleiul. Un litru de ulei „ca lumea” sare de 14 lei si ajunge, in unele magazine, pana la 18 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *