Vineri, 21 mai, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, s-a aflat la Buzău, unde a declarat că nu crede că preţul pâinii va fi majorat pe parcursul acestui an, deoarece este un an favorabil pentru agricultură. De asemenea, acesta a precizat că piaţa grâului este destul de stabilă la nivel mondial.
”Eu am văzut şi anul trecut foarte multe asemenea declaraţii care au venit din diverse zone privind creşterea preţurilor la pâine. Anul trecut, când a fost şi debutul acelei crize când toate coridoarele de aprovizionare erau blocate, apoi a fost şi o secetă cumplită, aici în zona de SE a României, practic în toată zona Mării Negre, iar producţiile au fost diminuate cu aproximativ 35- 45% la cereale, nu s-a înregistrat o creştere spectaculoasă a preţurilor. Nici anul acesta nu ne aşteptăm la aşa ceva”, a declarat ministrul Agriculturii Adrian Oros, vineri, la Buzău.
Prețul pâinii nu va fi majorat? Adrian Oros: „Piaţa grâului este destul de stabilă”
Ministrul Agriculturii a adăugat că se anunță un an extrem de bun pentru piața grâului, care este destul de stabilă la nivel mondial.
”Regimul precipitaţiilor din acest an este unul favorabil pentru culturi, apoi piaţa grâului, pentru că preţul pâinii este dat de piaţa grâului la nivel mondial, piaţa grâului este destul de stabilă. Toate previziunile sunt că producţiile vor fi asemănătoare cu cele de anul trecut şi preţul nu ar avea de ce să crească. Datele pe care le avem până acum nu ne semnalează acest lucru”, a precizat ministrul Agriculturii.
Dacă prețul pâinii nu va fi majorat, cu siguranță vor exista scumpiri masive în ceea ce privește energia electrică. Nici prețul la gaze nu a fost uitat. Anunțul a fost făcut de Gabriela Firea.
Gabriela Firea: „2021 a spart orice prag pe prețul energiei electrice”
Gabriela Firea a anunțat că de la 1 iulie gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu +25%, iar curentul electric cu încă 7,5%. Astfel, în anul 2021 prețul energiei electrice a cunoscut o scumpire cu 50%, comparativ cu 2020, a tranzacțiilor spot pe bursa de energie (OPCOM).
Senatoarea PSD a adăugat că majorarea masivă a prețului energiei, dar și a combustibililor (+10%) a determinat majorări în lanț, cu efecte puternice în privința alimentelor de bază și bunurilor de larg consum.
„Nepăsare față de valurile scumpiri care devastează puterea de cumpărare și sărăcesc populația României, în condițiile înghețării veniturilor! Scumpirilor deja produse, de la începutul anului și până acum, li se adaugă noi scumpiri la energie electrică și gaze naturale.
De la 1 iulie gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu +25%, curentul electric cu încă 7,5%.
Deja pe prețul energiei electrice a spart orice prag, 2021 aducând o scumpire cu 50%, comparativ cu 2020, a tranzacțiilor spot pe bursa de energie (OPCOM).
Creșterea masivă a prețului energiei dar și a combustibililor (+10%) a determinat majorări în lanț, cu efecte puternice în privința alimentelor de bază și bunurilor de larg consum.
Această evoluție nefastă, determinată de liberalizarea complet anapoda decisă de guvernele liberale a pieței energiei, provoacă dublarea inflației până la finalul anului, față de nivelul estimat, potrivit Băncii Naționale.”, a scris Gabriela Firea, pe o rețea de socializare.