Agitație mare în piețele agroalimentare din Iași! Prețurile, spun producătorii, sunt cu mult mai mici decât cele de la tarabe, dar mai mari față de cele de anul trecut. Seceta din această vară a afectat producția și a crescut nivelul de muncă depus de agricultori. Tarabele producătorilor ieșeni sunt încă pline de legume și fructe proaspete de sezon
În piețele agroalimentare din Iași, prețurile din luna septembrie 2020 sunt, în medie, cu un leu mai mari față de aceeași lună a anului trecut. Seceta din ultima perioadă a afectat producția de fructe și legume în mai multe zone din județul Iași. Tarabele sunt încă pline cu legume de sezon, iar producătorii caută să vândă în cantități cât mai mari. Prețurile legumelor și fructelor diferă foarte puțin între Piața Nicolina și Piața Alexandru cel Bun din Iași. Comparativ cu luna septembrie 2019, când pentru un kilogram de roșii plăteai între 3 și 8 lei, acum prețurile încep de la 4 lei. Un alt exemplu sunt ardeii Kapia care costă, în acest an, între 5 și 6 lei, pe când anul trecut se găseau la prețuri cuprinse între 4 și 5 lei.
„Prețurile nu or să scadă. De obicei așteptam prețuri mai mici în perioadă asta, dar nu mai e ca în alți ani pentru nimeni. Trebuie să fim realiști. A fost un an greu din multe puncte de vedere. Oamenii care vând aici au nevoie și ei de bani, că au muncit tot anul”, a menționat o ieșeancă, clientă la Piața Nicolina din Iași.
Ieșenii caută legume și fructe proaspete pentru rezervele de iarnă
Numeroși ieșeni aglomerează piețele încă de la primele ore ale dimineții. Agitația este mare încă de la intrare, acolo unde producătorii de la tarabele cu struguri îndemnă primii clienți să guste fructele aromate. Pentru un kilogram de struguri de Moldova, prețul în piețele din Iași începe de la 4 lei. La sfârșitul acestei luni, gospodinele încă mai au timp să își cumpere legume proaspete pentru zacuscă și bulion sau fructe de sezon pentru gem sau compot. Cele mai cumpărate legume sunt roșiile și ardeii care se vând, deseori, în cantități mari, gogoșarii, castraveții și morcovii. De asemenea, prunele sunt fructele de sezon cumpărate de ieșeni în cantitățile cele mai mari.
„Oamenii spun că nu au bani, dar sunt mulți care își permit să ia. Vin femeile să cumpere pentru bulion câteva kilograme de roșii, dar sunt mulți care iau cantități mici, cât pentru o salată. Nu sunt prețuri mari în piețe, că dacă merg în supermarket nu găsesc ceva proaspăt, din grădină, iar la tarabe prețul e aproape dublu. Sunt zile și zile, și clienți care cred că sunt prețuri prea mari; noi le spunem că mai negociem, dacă cumpără o cantitate mai mare”, a povestit un producător de legume din Piața Alexandru cel Bun din Iași.
Seceta din acest sezon de toamnă este un motiv de îngrijorare pentru legumicultorii ieșeni
Pe de altă parte, producătorii de legume sunt îngrijorați de seceta care durează de câteva luni în județul Iași. Meteorologii nu anunță că vor fi ploi, prea curând, în localitățile afectate din județ. Oamenii mai spun că pământul este prea uscat pentru a ara și semăna terenurile agricole.
„A fost o vară secetoasă și toamna pare că va fi la fel. Așteptăm ploile, ca după să putem ara și semăna pământul, dar încă nu s-a anunțat nimic și nu știm ce ne așteaptă. Toată vara a fost muncă în câmp, o muncă mult mai grea din cauza lipsei de apă. Trebuie să uzi tu, să te ocupi des cu irigarea, că altfel toate se usucă”, a spus o vânzătoare din Piața Nicolina din Iași.